Skip to main content

Vanhan lukion viimeinen palvelus

Perniön vanha lukio toimi  eilen ja tänään Kaartin jääkärirykmentin ja poliisin yhteisharjoituksen kohteena.  Yliluutnantti Juhopekka Koivusilta näyttää, miten seinästä on menty läpi.Perniön vanhan lukiorakennuksen purkajien urakka on nyt vähän helpompi; rakenteita on pehmitelty parin päivän ajan tällä viikolla puolustusvoimien ja poliisin yhteisharjoituksessa.  Keskiviikkona alkunutta harjoitusta jatketaan torstaina ja tavoitteena oli muun muassa mennä läpi muutamasta seinästä kuin mahdollisesti katostakin.
–Suomessa moniviranomaistoiminta on se ydin ja kaiken takana tietysti se, että veronmaksaja saa turvaa, tiivistää harjoituksen johtaja, yliluutnantti Juhopekka Koivusilta Kaartin jääkärirykmentistä. 

Koivusilta vertaa.Perniön harjoituksessa ei ollut kuvitteellista tilannetta, mutta sellainen voisi olla esimerkiksi skenaario, jossa hyökkäys tietoverkkoihin halvaannuttaa rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmät ja ovet ja tarpeeseen tulisi päästää sisällä olijat ulos vaikka voimakeinoja käyttäen. 
–Tämä on kyberuhkaan vastaamista sillä arkisimmalla tasolla, Koivusilta sanoo. 

Keskiviikkona toiminta käynnistyi pikkuhiljaa palaverilla; vielä puoliltapäivin oli epäselvää, mennäänkö päätyseinästä läpi saman päivän aikana vai  torstaina. Sisäseinään saatiin reikä jo iltapäivällä ja kovia olivat kokeneet niin vessakopit kuin ovetkin. Asemissa oli muun muassa sairaankuljetusauto sekä Kaartin jääkärirykmentin raivaus- ja sammutusauto, jonka asemapaikka normaalisti on Santahaminassa.  Sen matkassa kulkee muun muassa sammutusvettä  runsaat kolme kuutiota ja sen lisäksi muuta kalustoa, kuten CBRN-varustus eli  kuten esimerkiksi monikaasu- ja säteilymittarit. Kyydistä löytyvät myös esimerkiksi nostotyynyt, joilla korottaa tarvittaessa panssarivaunun.
–Viranomaisyhteistyö on päivittäistä.  Useimmin Helsingin pelastuslaitoksen kanssa mutta myös poliisin, kertoo pelastusaliupseeri Jari Vanhanen.

Koko juttu ja lisäkuvia 15.8. painetussa lehdessä. 

Jaa artikkeli: