Skip to main content

Vanhan ajan murtovammat

Tervepä terve.
Toimituksen lounaismittarin viikkoasteet tilastoidaan tässä seuraavaksi.

***
Suomen menestyksestä Pisa-tutkimuksessa on puhuttu  ja huolestuttu niin lasku- kuin kirjoitustaidostakin.
Totta onkin, että kielioppisääntöjä vedetään uusiksi. Esimerkiksi alkuviikolla moni onnistui sijoittamaan samaan lauseeseen käsitteet ”pakkanen” ja ”ihana”.

***
Joskus sitä kaipaa pidempää työmatkaa.
Radiossa puhuttiin maanantaina siitä, miten päästä sisään autoon, jonka ovien lukot ovat jäässä. Matkan päättymisen takia en ehtinyt kuulla kuin klassikkoniksin, muovipussin täynnä kuumaa vettä, mutta arvatenkin niitä kertyi.

Kaikkia talviominaisuuksia autotekniikan kehitys ei ole vain parantanut, mutta yhtä kyllä.   Uudet koslathan järjestäen aukeavat kauko-ohjaimella.  Sen kun painaa avaimen nappia ja lukot avautuvat.    

Muinoin oli toista: ennen pakkasia auto yleensä pestiin ja lukkopesään meni vettä. Seuraavana aamuna pakkasyön jälkeen tuli tenkkapoo, kun avainta ei saanutkaan työnnettyä jäätä täynnä olevaan lukkoon.

Konstit olivat monet,  ja jokainen niistä johti töistä myöhästymiseen ja johonkin ruumiinvammaan.  Muovipussikikan eli  lukon seudun painelun vesipussilla käyttäminen tiesi sitä, että piti mennä takaisin sisään, etsiä  suunnilleen ehjä pussi, täyttää se ja juosta autolle niin, ettei vesi pussissa  jäähdy.  Yleensä puolimatkalla pihaa kiirettä lisäsi havainto siitä, että pussi ei ole ehjä vaan valuttaa litrakaupalla kuumaa vettä kengille ja housuille.
Parhaimmillaan kävi niin, että autolle päästyä käsissä oli tyhjä pussi ja se, mikä vielä äsken oli ollut vettä, oli jäänä ja hileenä pitkin housuja ja kenkiä.

Kovemmat sissit luottivat tulen voimaan. Lukemattomat ovat ne talvitakit, jotka ovat omistajansa päällä  leimahtaneet juhannuskokon lailla, kun on alettu lämmittää avainta ja sytytin tai tulitikku on hieman lipsahtanut.

Laskemattomat ovat myös täten sulatetut avaimien muoviperät ja rakkuloille poltetut sormenpäät.  

Yhteys Pisa-tutkimukseen ja loogiseen päättelyyn on tälläkin asialla. Nykyään pitää ymmärtää vain napin painamisen ja lukkojen aukeamisen välinen yhteys.  Ennen piti keksiä joku loogisen kuuloinen selitys sille, että yritys ehtiä ajoissa töihin johti tunnin myöhästymiseen ja saapumiseen paikalle jääpuikot lahkeissa ja naama paloarvilla.

***
Mitä ne puhuvat, ettei meijeriteollisuus keksisi uutta ja kehittelisi.  
Vanhaan hyvään aikaan tunnettiin vain  talouspiimä, mutta toista on nyt. Lehdessä luki, että presidentti puhui talouskermalle.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: