Skip to main content

Valtion logistiikkaa

Tervepä terve. Toimituksen lounaiskomppanian viikko-ohimarssi tässä seuraavaksi.

***
Lauantai kului Uudenmaan Prikaatissa sotilasvalaa seuratessa. Valalla tulevat esiin armeijan parhaat perinteet: osin logistiikka on ylivertoa ja hernerokka hyvää.  Parhaimmillaan nämä yhdistyvät, ja tuloksena on rivakka soppajono.

Logistiikan kehuminen voi tuntua oudolta, kun jokainen varusmiehenä ollut muistaa, että firma osaa myös jonotuttaa.  Vierailijoille kuitenkin näytetään parasta.

Ja tämän voisi panna tuottamaan. Esimerkiksi liikenteenohjauksessa armeija voisi myydä virka-apua.
Siviilimaailmassahan tilanne on usein se, että juhlien kuten häiden liikenteenohjauksesta vastaa mielenvikaisen lailla huitova setämies, jonka pasmat sekoavat kolmannen auton kohdalla.  Lopputuloksena on se, että pysäköintiin varatulle kentälle saadaan viisi autoa ja loput kolmesataa jätetään pitkin tienvarsia 60 kilometrin matkalle.

Armeijallapa on tilaa, kalustoa ja ukkoja. Dragsvikissä oli lanattu useampi  kenttä sileäksi ja kun työvoimaa on, sitä myös käytetään. Sotilaspoliiseja oli tien varrella tämän tästä viittomassa suuntaa, ja vielä parkkipaikalla huolehtimassa siitä, että autot tulevat tasavälein toisistaan. 

Näin se pitää hoitaa, eikä ainakaan jättää pysäköintia autoilijoiden oman harkinnan varaan.

***
Ja sitten on tekstiiliosaaminen. Lempeästihän on piruiltu, että armeijassa oppii sijaamaan sänkynsä, jos ei muuta.

Armeija on myös paikka, jossa ohjataan laittamaan riittävästi vaatetta päälle.

Senkin konsultointia tarvitaan.  Valapäivässä nähtiin monta lakitonta ja hansikkaatonta, farkkutakissa tai purjehduskengissä nenä sinisenä  hytisevää omaista.  

Ehkä syynä on etääntyminen luonnosta ja siitä, että lauhanakin helmikuun päivänä pari tuntia ulkona seisomista on kolea urakka. Tai sitten on kyse omasta laiskuudesta ja siitä huomiosta, että tärkeämpää kuin tuoda kuviteltua omaa tyyliä esiin, on vetää sen verran villaista päälle että on lokoisa olla.

Vaan samapa tuo, jos yleisö palelee, onhan armeijalla hyviä lämmittelylajeja, joita voisi varmasti soveltaa valatilaisuuksissa.  Kuten kasarmin ympäri juoksuttaminen ja taakse poistuttaminen.
***

Heip.

aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: