Skip to main content

Vanhassa joululaulussa lasketaan öitä jouluun.
Niitä voi laskea tänäkin vuonna. Kun luvusta vähentää yhden, saa tietää, montako yötä on siihen, että aluevaaliehdokkaat saavat numeronsa.

Se päivä tulee vastaan yllättävän pian, samoin itse vaalit – etenkin, kun yhtä aikaa pitäisi tehdä vaalityötä, valmistella joulua ja korona antaa tämän tästä uusia reunaehtojaan kaikkeen tekemiseen.

Ajankohtaa ei enää kannata kritisoida, mutta kiire tulee paitsi viimeisten ehdokkaiden saamisessa listoille, myös siitä kertomisessa, mistä on kyse.

Myllerrys on valtava, kun lista avataan eikä puhuta vain ympäripyöreästi sote-palveluista. Hyvinvointialueen järjestettäväksi siirtyvät esimerkiksi perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut ja ikääntyneiden asumispalvelut. Ja tämänkin listan voisi vielä avata lukemattomiin alakohtiin.

Kuten tässä lehdessä kerrotaan, paljon on vielä avoinna ja askarruttavaa.

Uutismedian liiton teettämästä Aluevaalit 2022 -tutkimuksessa kävi ilmi, että sanomalehdet ovat tärkein media, kun kansalaiset etsivät tietoa äänestyspäätöksensä tueksi. Aiemmin syksyllä julkaistu kansallinen mediatutkimus taas kertoo, että sanomalehdet tavoittavat peräti 92 prosenttia suomalaisista.
Lehdillä kokoluokkaan katsomatta onkin nyt tärkeä tehtävä sen kertomisessa, mitä muutos tuo tullessaan.

Toimituksissa tuskin oivalletaan kaikkea itse, joten meitä saa lähestyä, jos mielessä on aluevaaleihin liittyvä kysymys. Otetaan selvää ja kerrotaan lehdessä vastaus. Selvältä tuntuu, että tätä lajia on tiedossa koko ensi vuoden ajaksi.

Jaa artikkeli: