Toimitukseen viimeviikolla ajellessani oli aamuaurinko jo yhdeksän aikaan polttavan kuuma. Välillä lämpö tuntui tukalalta ja ulos autosta noustessa tilanne ei helpottanut. Lämpötilat nousivat useiden viikolla käymieni keskusteluiden puheenaiheeksi, sillä suomalaisille on luonnollista keskustella vaihtuvista säätiloista. Toinen suomalaisille luonnollinen keskustelutyyli on valittaminen ja helteistä sanottavaa riitti. Myönnän, että sorruin siihen itsekin.
Kävin juttukeikalla maatilalla, jossa samainen puheenaihe nousi esiin. Tällä kertaa keskustelussa ei korostunut kuitenkaan valitus kuumuudesta, tai liiasta auringonpaisteesta. Toiset eivät murehdi Suomen kesän säätiedotteita olotilaansa ajatellen, vaan oman elinkeinonsa vuoksi. Säätilat vaikuttavat suoraan sadon menestymiseen. Niistä on monien suomalaisten tulot, elinkeino ja varallisuus riippuvaisia. Eikä sadon suuruus tai laatu vaikuta ainoastaan tilallisten palkkapussiin, vaan kaikkien suomalaisten elämään. Uskoisin, että jokaiselle kotitaloudelle on tärkeää, että talvellakin saa ostettua kotimaisia tuotteita.
Asiaa pohdittuani hävetti, että olen kehdannut valittaa säästä, kun joillekin se saattaa olla paljon isompi murhe kuin uskoinkaan. Vaikka kansakunnallemme valittaminen on tavanomaista, olisi hyvä pysähtyä miettimään, onko se aina kuitenkaan aiheellista. Jos valittamisen osaa lopettaa hyvän sään aikaan, ei turhaa mielipahaa aiheudu.
Onneksi helteet ovat kuitenkin helpottaneet ja muutamat sadepisaratkin ehtineet pudota taimia ravitsemaan. Nyt saavat ilmalämpöpumppujen asentajatkin hetken hengähtää.
Hanna Kammi-Rahnasto