Esitys Salon talouden sopeuttamisohjelmaksi esiteltiin maanantaina.
Monisivuisella listalla on säästökohteita, joiden suuruus vaihtelee muutamasta kymmenestätuhannesta eurosta puoleentoista miljoonaan. Selvää on, että osa kohteista hyväksytään valtuustossa suoriltaan, ja selvää on, että joistain kohteista väännetään tosissaan. Kuntalaistilaisuuksissa kuultaneen kireä sanankäänne jos toinenkin.
Listalla on paljon varauksia. Joku säästökohde voi toteutua vain, jos jostain muustakin päätetään. Yksi ongelma ei katoa: jos toimintoja järjestellään uudestaan esitetyllä tavalla, on kaupungilla taas käsissään melkoinen määrä tyhjää kiinteistömassaa.
Näillä näkymin takkiin ottaa eniten eteläinen Salo; listalla ovat niin Perniön lukio kuin hammashoitola ja vuodeosastokin – jos tukku muita ehtoja täyttyy. Lukion loppua tietää erillisen valtionosuuden päättyminen, vuodeosasto voi siirtyä Saloon vasta, jos synnytysosasto ja lasten vuodeosasto lopetetaan.
Silti olisi väärin puhua yksin Perniön ongelmasta; päätökset heijastuvat myös muun muassa Särkisaloon, josta matkat palveluiden pariin kasvavat tuntuvasti. Panostuksia kuljetuspalveluihin tarvitaan tämän jälkeen.
Linjaus näyttäisi olevan selvä: eteläinen Salo on jatkossa palveluiltaan etenkin pienten lasten perheiden tyyssija: päiväkoteihin on satsattu ja satsataan ja linjaus on tehty myös Teijon koulun kehittymisen puolesta. Oma kysymyksensä on, riittääkö tämä muille palveluntarvitsijoille ja miten käy alueen elinvoimaisuuden ja vetovoiman.
Lähtökohtaisesti ajatus ohjelmasta on ymmärrettävä: jotain on tehtävä, ja jos esitetyt muutokset toteutetaan, talous saadaan tasapainoon lähivuosina. Toisaalta listassa on hiukan luovuttamisen makua; siinä palvelut mitoitetaan lähinnä nykytilanteen mukaan, eikä kovin vankkaa kasvua uskota näköpiirissä olevan.