Skip to main content

Väkivallalla ei saa kunnioitusta

Valtakunnalliseksi uutiseksi nousi tutkimus, jossa selvitettiin miesten asenteita naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs nuori mies uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan.

Kyynikot voivat todeta, että tieto ei ole edes yllätys – mutta järkyttävä se toki on.

Sanottakoon asia kuten se on: kukaan ei ansaitse väkivaltaa.

Naisjärjestöt yhteistyössä Nytkisin teettämän kyselytutkimuksen anti avaa ajattelua vastausten takana: nuoret vastaajat uskovat, että väkivallan voi ansaita esimerkiksi käytöksellä, pukeutumisella tai ulkonäöllä. Elokuvassa näin ajatteleva hahmo olisi reppana, joka puolisonsa mukiloituaan toteaa: ”se kerjäs sitä”. Alle 25-vuotiaista jopa viidennes ajattelee myös, että joskus on välttämätöntä käyttää väkivaltaa tullakseen kunnioitetuksi. Ei tietenkään ole, eikä väkivallalla kunnioitusta osakseen saakaan vaan lähinnä pelkoa. Kuka haluaa olla pelottava?

Valoisa puoli asiassa on tietysti, että väkivallan tuomitsee selvä enemmistö, mutta hyväksyntänsä asialle antavien osuus on huolestuttavan iso.

Sosiaalisen median syyttäminen yksistään voi olla laiskaa, mutta totta on, että sieltä löytyy malleja kovista arvoista ja naisvihasta. Esimerkiksi on nostettu entinen potkunyrkkeilijä Andrew Tate, joka on hahmona uhossaan surkuhupaisa.

Ikävuodet voivat tuoda tullessaan pitkää pinnaa ja leppoisuutta, mutta jokin muukin on muuttunut: varttuneemmista tutkimukseen vastanneista miehistä selvästi pienempi osa hyväksyi väkivallan.

Nyt vastanneiden päätä tuskin enää mikään kääntää, mutta tuloksia voi lukea vaikka siitä vinkkelistä, mitä pitäisi tämän päivän lapsille opettaa ihmissuhdetaidoista. Kaiken muun ohella pitää tähdentää sitä, että väkivallan lopettaminen ei ole kokijansa vastuulla, vaikka tätäkin moni vastaaja yritti väittää.

Lyöjä lyö aina itse.

Jaa artikkeli: