Skip to main content

Vain yksi poikkeustila

Elintarvikealan tiistaina alkaneen lakon pelätään jättävän aukkoja kaupoissa ensi alkuun ainakin liha- ja leipähyllyille.

Joillain paikkakunnilla jo lakon uhka sai kuluttajat ostamaan ruokaa pakastimet täyteen.

Kyselykierros Perniössä keskiviikkona osoitti, että maaseudulla hamstraamaan ei ainakaan vielä ole ryhdytty.    
Ehkä asenne kertoo vain siitä, että kaupassakäynti päivittäin kuuluu tapoihin ennemminkin kaupunkikeskuksissa: haja-asutusalueilla jo välimatkat tekevät sen, että kaupoille ei joka puuttuvan maitopurkin takia lähdetä.   

Suoranaista pulaa ei ole edessä, vaikka varmasti moni joutuu toteamaan tietyn lempituotteensa loppuneen kaupasta.

Ajatuksilla voi leikitellä pidemmällekin. Jos toimituskatko venyisi todella pitkäksi,  mitä ja mistä hankittuna syötäisiin. 

Maaseudulla on tässä kohtaa valtti hihassaan: yhdellä tuottajalla on perunaa, toisella viljaa ja jokunen pieni myllykin vielä löytyy.   Lakkoiluun on oikeus ja perusteensa, mutta se on vain yksi mahdollinen poikkeustilanne, joka elintarviketoimituksia kauppoihin voi uhkata.   Islannin tulivuorenpurkaus on jo osoittanut, että ainakin tuontitavaran, kaiken ei- perustarvikkeen toimituksiin voi tulla kertakaikkinen este, ovat työehdot mitkä hyvänsä.

Kaiken päälle tulevat kysymykset omavaraisuudesta ja keskittymisestä.  Ensinmainittua on oltava – jälkimmäistä voi olla jo liikaakin.

Jaa artikkeli: