Skip to main content

Vaikea ruoka, parempi mieli

Kesuri haluaa jatkaa kansan valaisemista ja tuo perniönseutulaisille tietoa siitä, mikä suuressa maailmassa on nyt in, hip, pop, hop, ja not.

Liikkuessani pitkin aluetta olen pannut merkille, että monista alueen ravitsemusliikkeistä saa maittavaa kotiruokaa sekä hieman krouvimpaakin apetta, ja yleensä vielä aivan mukavaan hintaankin.

Tämä on pöyristyttävää ja selkeä osoitus siitä, kuinka kehityksestä jäljessä täällä ollaan.
Mitä ilmeisimmin täällä eteläisessä Salossa eletään edelleen siinä käsityksessä, että ruokailun kuuluu olla jotenkin helppoa, hauskaa ja mukavaa. Tämä on täysin menneen talven lumia ja vääräoppista. Syömisen kuuluu nyt olla vaikeaa ja monimutkaista. Se on trendikästä.

Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen. Omista syömistottumuksistaan saa helposti muokattua astetta hankalammat, kun noudattaa seuraavia ohjeita.

Ensiksi kannattaa valita joku ruoka-aine, ja alkaa välttää sen syömistä. Valittu ainesosa voi olla myös esimerkiksi jonkinlainen ravintotyyppi, vaikkapa keltaiset ruoat tai einekset, joiden nimi alkaa s-kirjaimella.

Tämä on ensimmäinen vaihe. Kun totuttelet nyrpistämään nenääsi valitsemallesi ainesosalle, ja vaatimaan mahdollisimman kovaan ääneen juuri sinulle sopivaa annosta huoltoaseman kahvilassa, voit siirtyä eteenpäin.

Kun olet tullut tutuksi uuden ruokavalion kanssa ja naapurikuppilan kokkien tietämättömyys ajan trendeistä ja ruokailutottumuksistasi kuuluu päivittäisiin päivittelyn aiheisiisi, voit alkaa levittää propagandaa. Esimerkiksi sosiaalinen media ja vaikkapa muiden jakamat ruokakuvat ovat oiva kommenttikenttä asiasi julistamiselle. Muista linkittää perään tutkimuksia, jotka eivät liity aiheeseen oikeastaan mitenkään, mutta nopealla ja nurinkurisella lukaisulla saattaisivat ehkä jopa vaikuttaa asiaasi ajavilta.

Pikkuhiljaa voit alkaa laajentaa välttelemiesi ainesosien kirjoa, ja pitää syömisestäsi yhä suurempaa ja suurempaa meteliä.

Jos mielikuvitus loppuu kesken, voi vältettäviä aineita etsiä vaikka lehdistä. Niin iltapäivä- kuin naistenlehdetkin kertovat yleensä joka viikko uuden ravintoaineen, jota et tarvitse, koska se lihottaa, turvottaa, on epäeettinen, muodista mennyt tai muuten vaan väärä.

Voit tietysti kerätä koko sarjan! Gluteeniton, hiilihydraatiton, proteiiniton, e-kooditon, sokeriton, laktoositon, kypsentämätön, mauton ja hajuton ruoka on tulevaisuudessa se juttu.

Haastankin seudun ravintolat ja ruoan tuottajat valmistamaan uutta reseptiikkaa, joka sopii näihin kriteereihin.

Kuten kaikissa trendeissä, piilee tässäkin itse asiassa nostalgian havina. Todelliset ruoka-hipsterit tietävät näiden ruokatottumuksien olevan hyväksi havaittuja jo ammoisina aikoina.

Vai mistä luulet sanonnan ”On niin nälkä, että syö vaikka pieniä kiviä” tulleen?

iidaliisa.pardalin@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: