Skip to main content

Väestönsuojia on, mutta ei ensimmäistäkään yleistä

Särkisalon koulussa on väestösuoja; tilasta löytyvät niin ilmanvaihtokoneet, vesipiste kuin puhelinliittymäki. Rehtori Kaarina Laurén esittelee varustusta tilassa, joka arjessa palvelee varastona.

Särkisalon koulun jumppasalin takaa aukeaa ovi ikkunattomaan tilaan, joka kertavilkaisulla näyttää varastolta. Ja varastona se palveleekin; nurkassa on piano, toisessa jumppapatjat ja ovensuussa lattianpesukone.
Vasta toinen vilkaisu kertoo, mistä on kyse: oviseinällä on vesipiste ja lankapuhelimen pistoke sekä sähkötaulu, perällä keittolevyt ja takana niin varauloskäyntien luukut kuin ilmanvaihtokoneistokin.
–Jos tilalle tulisi käyttöä, tämä olisi äkkiä yhdenkin ihmisen voimin tyhjennetty tavarasta, tiivistää rehtori Kaarina Laurén.

Särkisalon koulun 1990-luvulla rakennetussa laajennusosassa väestönsuoja siis löytyy, samoin monesta muusta kaupungin kiinteistöstä eteläisessä Salossa.

Lehden toimitukseen on tullut useampia kysymyksiä väestönsuojista.
Jos yleisellä väestönsuojalla tarkoitetaan elokuvista tuttua kallioluolaa tai betonibunkkeria, johon kansalaiset voivat kriisitilanteessa kokoontua, on vastaus selkeä: tällaisia tiloja alueella ei ole.
Sitä vastoin yksittäisissä rakennuksissa väestönsuojia on.
Kiinteistönhuoltoesimies Juha Engblom summaa, että kaupungin rakennuksista esimerkiksi Perniön hoivakodissa ja terveyskeskuksessa on väestönsuojatila rakennuksen käyttäjiä varten.

Koko juttu 10.3. painetusta ja digilehdestä!

Jaa artikkeli: