Skip to main content

Ulkopuolista tilaa ei tarvita

Salossa jatketaan kulttuuriyhdistysten tilojen pähkäilyä.  Vailla uutta osoitetta on muun muassa tanssiseura.

Maanantaina koolla ollut kaupunginhallitus ei vielä ottanut kantaa asiaan.   Kaupunginjohtajan päätösesitys oli, että ulkopuolisten omistamiin tiloihin ei pitäisi mennä, tai ainakaan kaupunki ei maksa yhdistysten tilavuokria.

Näkemys onkin oikea nykyisessä taloustilanteessa sekä se muistaen, että kaupungilla on omia neliöitä vapaana siellä täällä: esimerkiksi neljä entistä kunnanvirastoa, kolme koulua ja kivikausikeskuksen lähes korkkaamattomat tilat.  Näistä luulisi löytyvän tilat nyt kodittomille yhdistyksille ja koko joukolle muitakin ja vielä kohtuuhinnalla. Voisi jopa ajatella, että uusi sijainti innostaa mukaan toimintaan uuttakin väkeä.

Siinä  ei pitäisi olla aihetta soraääniin, että tilat ovat muualla kuin ydinkeskustassa. Yhtä lailla on totuttu harrastusten perässä ajamaan reunoilta keskustaan.  

Ei ennätystalvea mutta muutoksia

Tulevan talven säät puhuttavat jo.  Sääprofeetat povaavat valkoista joulua ja julkisesti ehdittiin jo veikkailla myös Meksikonlahden öljyturman vaikuttavan niin, että luvassa olisi ennätyskylmä talvi.
Viimeksimainittu tieto on osoittaunut perättömäksi, mutta ilmasto on silti muuttumassa.   Esimerkiksi eiliselle oli kaavailtu Pelastusalan keskusjärjestön ja Ilmatieteen laitoksen seminaaria, jossa käsiteltäisiin poikkeuksellisia sääilmiöitä ja niihin varautumista.   Seminaari peruuntui, mutta osallistujien haastattelu Ylen aamu-tv:ssa toi varmasti aiheelle näkyvyyttä.

Uutiset yksin kuluvalta kesältä ovat kertoneet niin rankoista sateista kuin tuulistakin.

Yksinkertaisimmillaan varautuminen on sitä, että kotitaloudessa on verkkovirrasta riippumaton radio ja varalämmönlähde: talvinen sähkökatko hyydyttää niin sinänsä hyvän kaukolämmön kuin tiedotuksenkin.

Haasteensa muuttuva ilmasto tuo myös rakennus- ja yhdyskuntasuunnitteluun: viemärien pitää vetää, tuulet on otettava huomioon, tulisijan paikka piirrettävä uudisrakennuksiin.    Hermostumiseen ei ole syytä, mutta arjen pitäisi sujua silloinkin kun luonto näyttää mahtinsa.

Jaa artikkeli: