Skip to main content

Uima-altaan saa myös pikkurahalla


Helteen viilentäjä suosittu takapihoilla

Heinäkuun helteet ovat saaneet ihmiset etsimään viilennystä monenlaisilla konsteilla. Yksi parhaista viilentäjistä on kotipihalle pystytetty uima-allas. Sen ei tarvitse olla edes kallis hankinta.
– Meidän piti lähteä koko perheen voimin Viroon, mutta sitten automme hajosi ja tuli kaikenlaista hässäkkää. Päätimmekin ostaa uima-altaan matkan sijaan. Halvemmaksi tämä tuli, kertoo Perniössä asuva Triinu Heinonen. Triinu Heinonen hyppäsi uuteen uima-altaaseen yhdessä lastensa Taian ja Theresan kanssa.
Kaksi viikkoa sitten hankittu allas maksoi 159 euroa. Pientä lisäkustannusta toivat tikkaat ja pressu, jolla allas peitetään käytön jälkeen. Puhdistusaineiden käytöstä laskua voi kertyä parikymppiä kesässä. Ja käytetyistä kuutioista maksetaan vesimaksua – mutta yleensä vettä ei tarvitse vaihtaa kesän aikana.
Altaan alle on levitetty kerros uretaanilevyä, että allas pysyisi kohtuullisen lämpimänä säiden kylmetessä.
– Sään kuumuudella oli tietysti jonkun verran vaikutusta hankintaan. Mutta itse tykkään kyllä lämmittää saunan ja mennä sinne lämmittelemään uinnin jälkeen, pohtii Heinonen.
– Minusta tuntuu että puramme sen kyllä pois talveksi. Ei siis avantouintia.

Kolmisen vuotta sitten uima-allas hankittiin myös niin ikään perniöläiseen MacGillin perheeseen.
– Kuljetin lapsia monet kerrat Vähäjärvelle ja mietin, että voisihan näitä reissuja vähentää, pohtii Jenni MacGill.
– Olisikohan se maksanut vain kuutisenkymppiä. Jostain tarjouksesta se ostettiin. Oma uima-altaamme on vähän tätä suurempi, mutta metalliputket sivuista puuttuvat.
Ystäväperheet käyvät aina silloin tällöin myös toistensa uima-altailla. Tällä kertaa polskutellaan Heinosen takapihalla.
Vaikka altaaseen mahtuu vettä vain 3,6 kuutiota ja syvyys on vajaa metri, se ei estä seitsemänkään ihmisen yhtäaikaista käyttöä ja jopa sukeltelua.
Altaan reunassa on pumppu ja johto, joka kierrättää vettä. Johdon toiseen päähän laitetaan tabletteja, jotka pitävät veden puhtaana.
– Meillä taas sekoitetaan jauhetta veteen ja laitetaan suoraan altaaseen, kertoo Jenni MacGill  käytäntöjen eroista.
Hänen neljävuotias tyttärensä Alina oppi juuri uimaan ilman kelluttimia – pitkälti oman uima-altaan ansiosta.
– Aika paljon me vietämme aikaa altaassa, vahvistaa vanhin tytär Emilia MacGill.
Heinosten kaupasta ostama pika-allas korvautuu vielä jonain päivänä oikein kunnon maahan kaivettavalla altaalla. Teemu Heinonen on jo kaivanut kuopan altaan sijoittamista varten.
– Voi olla, että sitä ei saada vielä valmiiksi ensi kesäksi. Pihalla on vielä paljon muutakin keskeneräistä, ennakoi Triinu Heinonen.

Jaa artikkeli: