Kouluterveyskysely nostaa esiin huolestuttavia asioita oppilaiden hyvinvoinnista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi keväällä toteutetun kyselyn tulokset viime viikolla.
Karua luettavaa tuloksissa on nuorten, etenkin tyttöjen, kokema ahdistuneisuus. Kun kysely aiemmin tehtiin vuonna 2021, nuorten ahdistuneisuus oli pompannut jyrkkään nousuun vaikean korona-ajan vuoksi. Silloin kolmannes 8. ja 9. luokan, lukion ja ammatillisten oppilaitosten työtöistä kertoi kokevansa kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta.
Vaikka koronasta selvittiin, nuorten ahdistuneisuus ei vähentynyt niin kuin olisi voinut olettaa. Tämän vuoden tulokset kertovat, että etenkin 8.–9.-luokkalaisten tyttöjen kokema ahdistuneisuus on lisääntynyt.
Kouluterveyskysely ei kerro suoraa syytä ahdistuneisuuden lisääntymiselle, mutta ei ilmapiiri kovin leppoinen ole nytkään. Koronakriisi vaihtui Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, minkä aiheuttama pelko ja epävarmuus tuntuu myös Suomessa yhä edelleen. Hinnat ovat pompanneet pilviin ja kotitalouksien ostovoima on pienentynyt. Se näkyy eittämättä myös nuorten arjessa.
Mitään yksiselitteistä syytä ahdistuneisuudelle tuskin silti on, sillä ihmisiä ja elämäntilanteita on monenlaisia.
Onkin tärkeää, että nuorten kokemusta omasta hyvinvoinnistaan kartoitetaan. Toivottavasti päättäjät kuuntelevat tuloksia herkällä korvalla ja tekevät satsauksia sen eteen, että lapsilla ja nuorilla olisi tulevaisuudessa parempi olla.