Skip to main content

Työväentalo teettää VPK:lle pitkän rivin talkootunteja

Jotain näkyy jo pihallekin:  uusi terassi on viittä vaille valmis.  Veli-Matti Uthede, Hannes Aaltonen ja Oskar Manelius esittelykierroksella.Jokainen vanhan talon omistaja tietää tunteen: pientä tai isompaa kunnostettavaa riittää aina. 

Samaa on ilmassa Perniön aseman työväentalolla, joka helmikuussa siirtyi Perniön VPK:n omistukseen.Yhdistys on tehnyt omina talkoina talolla töitä kesästä lähtien: uusinut rakennuksen eteläpäädyn seinärakenteita, rakentanut terassia, kohentanut esteeettömyysasioita ja aloittanut pihatyöt.  Samalla on tehty sisällä maalaustöitä ja listattu säästettävää ja pois heitettävää tavaraa.

Talon kunnostaminen otti viime viikolla harppauksen eteenpäin, kun Ykkösakseli tiedotti kolmesta avustuspäätöksestä: tällä kierroksella ainoa salolainen avustuksensaaja oli VPK. joka saa 57 000 euron remonttiin puolet tukea.   Hankkeessa uusitaan keittiö ja kohennetaan energiatehokkuutta;  ilmalämpöpumput siirtävät talviset lämmitystalkoot historiaan ja ulko-ovet uusitaan. Ikkunat käytäneen nekin läpi aikanaan. 
–Pumppu tulee lokakuussa ja helmikuun viidentenä täällä on juhlat, joten silloin pitäisi olla vähän erinäköistä, Aaltonen naurahtaa.

Työväentalo on valmistunut vuonna 1904.   Pääosin talo on hirttä, mutta yksi yllätys kohdattiin jo:  lavan takana oleva osa onkin kevyemmin rakennettu. Seinärakenteilla olivat tunnit täynnä joten ne uusittiin alkuperäistä vastaavaan malliin.
–Siellä alkuperäistä ei ole kuin kivijalka, kärjistää Oskar Manelius.

Taloa on ylläpidetty, mutta korjausvelkaa on silti:  esimerkiksi sähköjohdotukset ovat uusimisen tarpeessa.
Mistä into ja jaksaminen tulla talkoisiin vielä palkkatöiden ja kotihommien lisäksi?
–Kyllä se on kunnioitusta vanhaa polvea kohtaan, miettii Veli-Matti Uthede.
–Ja kun itselleen tekee ja tietää että nämä ovat töitä, jotka on tehtävä, jatkaa Manelius.

Rakennusta aiotaan käyttää palokunnan omiin tarpeisiin mutta myös edelleen vuokrata juhlakäyttöön.

Koko juttu 26.9.lehdessä. 

Jaa artikkeli: