Maanantaina ainakin kymmenettuhannet yrittäjät viettivät juhlapäivää työn merkeissä: syyskuun viides oli yrittäjän päivä, ja arvatenkin useimmat yrittäjät kuluttivat sen työnsä parissa – valmistelivat lounaita, antoivat fysioterapiaa, tekivät syyskylvöjä, ajoivat taksia, koodasivat verkkosivuja ja niin edelleen. Lista on loputon ja kymmenettuhannet lähinnä varovainen arvio: Suomen yrittäjien tilaston mukaan työnantajayrittäjien määrä pysyy noin 90 000:ssa, yksinyrittäjiä oli vuonna 2020 noin 190 000. Hyvä niin.
Yrittäjyyskasvatus on tullut jäädäkseen myös kouluihin ja yrittäjän päivään liittyen joukko Perniön lukion opiskelijoita mietti tiistaina Naantalissa YesHack-tapahtumassa sitä, millainen on hyvä työyhteisö.
Opiskelijat ovat perustavanlaatuisen viisauden äärellä: nelikon näkemysten toteuttaminen ei maksa välttämättä euroakaan ja lähinnä kyse on käytöstavoista – pitää olla ystävällinen, kunnioittaa toista, opastaa tarvittaessa ja antaa myös palautetta. Nuorten mielestä sopiva esihenkilön on oltava tasapuolinen ja kiinnostunut myös työntekijöiden kuulumisista. Tarkoittaako se sydänystävyyttä ja vapaa-ajankin kanssakäymistä vai viiden minuutin päivittäistä rupattelua kahvitauolla, riippunee tapauksesta; olennaista on, että työntekijä kokee olevansa tervetullut osa työyhteisöä. Sitä kautta vahvistuu sekin mieliala, että yrityksessä ollaan yhtä porukkaa, jolla on yhteinen tavoite. Tämä taas sopii niin pieneen kuin isoonkin taloon; kahden tekijän reppufirmalle varmasti, mutta me-henkeä ja tekemisen riemua ovat Nokian puhelintehtaankin konkarit muistelleet.
Mitä myönteisempi henki, sen varmemmin kehtaa jokainen esittää kehitysideoitaankin.
Yrittäjän päivän jutut löydät sivulta 6.