Skip to main content

Tuula ja Harri Gustafssonille Aurora-mitali Mathildedalin sitkeästä kehittämisestä

 

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus on myöntänyt tämän vuoden Aurora-mitalin Tuula ja Harri Gustafssonille heidän ansioistaan Mathildedalin kylän kehittäjinä.

Aurora-mitali annetaan tunnustuksena kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön hyväksi tehdystä työstä ja kulttuurimatkailun kehittämisestä. Valinta tehtiin maakunnan asukkailta ja toimijoilta saatujen ehdotusten perusteella.

Tuula ja Harri Gustafsson ostivat Mathildedalin ruukintehtaat syksyllä 2003 ja aloittivat niiden kunnostamisen vielä samana talvena. Vuonna 2004 perustettiin Gustafssonien aloitteesta Mathildedalin kulttuuriyhdistys ry., joka toimii aktiivisesti edelleen.
Alueelle on vuosien aikana syntynyt niin kahvila-, ravintola- kuin majoitustoimintaa, samoin kauppoja ja näyttelytilaa. Rakennuksissa ja ulkoalueilla järjestetään muun muassa teatteria, konsertteja, muita tilaisuuksia ja yksityisjuhlia.  Kylässä vierailee vuosittain noin 100 000 matkailijaa.

Palkintoraati toteaa, että nimenomaan Gustafssonien visio ja 20 vuoden työ ovat olleet keskeisessä osassa siinä, että Mathildedal on noussut nykyisen kaltaiseksi matkailukyläksi.   Rakennusten korjaamista ja tekemistä on osaltaan suitsinut se, että ruukkialue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin, joten Museovirasto sääntelee tarkasti alueen korjaus- ja rakennustöitä. Kunnostus-toimenpiteissä ja rakentamisessa on onnistuttu huomioimaan ja säilyttämään rakennusten alkuperäistä ulkoasua.

Tuula Gustafsson otti palkinnon vastaan tiistaina järjestetyssä juhlassa.  Harri Gustafsson menehtyi aiemmin tänä vuonna.   Häntä muistetaan kesäkuussa järjestettävässä konsertissa.

–Harri ei olisi halunnut mitään synkistelyä, joten on loistava tapa kunnioittaa hänen muistoaan tunnelmallisen konsertin muodossa, Tuula Gustafsson kuvaili tulevaa aiemmin keväällä tehdyssä haastattelussa.

 

 

Jaa artikkeli: