Skip to main content

Turha työ on kansalle turmioksi

Eino Kytö toteaa kirjoituksessaan ( PSL 19.8.) , että työpaikkoja luodaan  tekemällä tarpeita (Luontaistalouden aikana jokainen teki  itse omat tarpeensa) jotka sitten tyydytetään työllä.
Hän on ministeri Jyrki Kataisen kanssa samaa mieltä siitä, että työtä on tehtävä.
Näin tietenkin on, mutta työn tuloksen on palveltava ihmisten todellisia tarpeita. Kaikki muu työ on turhaa.

Työpaikkojen luominen lisäämällä täysin  tarpeettomien tuotteiden valmistusta on hölmöläisten hommaa. Saman luokan hommaa on heikkolaatuisten ja korjauskelvottomien laitteiden valmistus.Sama järjetön ajatus on takana siinä, mitä Kytökin mainitsee, että täysin käyttökelpoiset vempaimet ovat vanhanaikaisia viimeistään parin vuoden ikäisinä.
Tällaista touhua perustellaan siis sillä, että se antaa ihmisille työtä. Turhaa työtä saadaan aikaan paljon ympäristöystävällisemminkin, työntämällä hiekkaa kottikärryillä edestakaisin paikasta toiseen.

Kytö elääkin jo maailmanlopun tunnelmissa, jonka ulkopuolelle jäävät hänen mielestään jäävät  vain Brasilian  viidakkojen asukkaat.

Näin se ei suinkaan ole. Maailmanloppu on totisinta totta joukolle viidakon asukkaita. Sademetsiä, maapallon keuhkoja, hävitetään 30 hehtaarin minuuttivauhdilla.

Global  Footprint julkaisee vuosittain ajankodan, jolloin maapallon vuosittain tuottamat luonnovarat ovat loppuun kulutetut. Viime vuonna tuo päivä oli alkusyksystä. Footprint kehottaakin lopettamaan kaikkien sellaisten tavaroiden  ja palvelujen tuottamisen, joita  ei välttämätön tarve vaadi.

Suomen tuotantokoneisto on nykyään niin tehokas, että se riittää mainosti kansalaisten todellisten, nykyistäkin vaativampienkin tarpeiden tyydyttämiseen.
Tämä on toteutettavissa varsin kohtuullisella henkilökohtaisella työpanoksella, jos työ jaetaan kaikkien työikäisten, – kykyisten  ja -haluisten kesken.
Tämä tietenkin utopiaa. Nykypäivän ainoa uskonkappale on kulutuksen, turhankin, lisääminen ja siitä seuraava tuotannon kasvu.

Kai Suomenkin valtaapitävistä joku ymmärtää, mihin tämä johtaa. Viisaampi antaakuitenkin useimmiten periksi.
Tähän perustuu koko hullujen maailmanvalta.

Lauri Helle
JK Globat Footprint julkaisi juuri tämän vuoden tiedot. Luonnonvarat olivat loppuun kulutetut viime lauantaina 21.8.2010.
Ei hyvältä näytä.
Jaa artikkeli: