Skip to main content

Viitisen vuotta sitten puhuttiin suureen ääneen kunnantaloista.
Kuntaliitoksen aikaan huolena oli, että tyhjenevistä, suurista taloista tulee riippakivi, kuluerä ja ongelma.

Toisin kävi, ainakin mitä eteläiseen Saloon tulee.  Kiskon ja Perniön kunnantaloihin puhallettiin uusien omistajien myötä uutta elämää jo aiemmin, ja tällä viikolla toteutui kauppa myös Särkisalon kunnanvirastosta.

Ihan yhtä sutjakkaasti kauppa ei ole kaikkialla käynyt.  Yritetty on monenlaista – esimerkiksi lääninrajan toisella puolella Pohjassa kunnantaloon on kaavailtu luksusasuntoja.   Hanke on ollut ennakkomarkkinoinnissa noin vuoden päivät.

Kukaan ei varmasti ole ajatellut, että kunnantalot olisivat kaupungille tai omistajilleen rahasampoja,  mutta muita arvoja niillä yhteisölleen voi ajatella olevan. Eteläisenkään Salon tähän asti omistajaa vaihtaneet kunnantalot eivät ole vain tai lainkaan yksityiskoteja, ja myös Särkisalossa on kaavailtu ovien olevan auki tietyssä määrin myös ulkopuolisille.    

Kaiken kansan olohuoneita kunnantaloista useinkaan ei tule, mutta varmasti ilahduttavaa monelle on, että tutussa talossa palavat kohta taas valot.  Monelle on varmasti ilonaihe siinä sivussa se, että tuttu talo pelastui.  

Ei vielä kesäkeli

Kesärenkaat sai vaihtaa autoihin alle sunnuntaina.  Näin myös jotkut tekivät, vaikka ainakin maaseudulla pikkutiet ovat vielä hyvinkin vaihtelevassa kunnossa.  
Myös pääteillä voivat vielä loska ja jäätyminen tulla eteen.

Vaihtamisen kanssa lienee syytä malttaa hetki;  talvirenkaat eivät monella eurolla kulu, vaikka niiden käyttöä pääsiäiseen asti jatkaisikin.  Kalliimpaa voi tulla, jos kesärenkaiden takia lipsahtaa.

Jaa artikkeli: