Skip to main content

Tuohitusta ilmakuivattua kinkkua ehkä jo ensi vuonna

Ykkösakseli on myöntänyt Leader-tukea yhteensä 156 000 euroa viidelle yrityshankkeelle. Yksi tuen saajista on Hannun tila Perniön Tuohitussa, joka sai investointitukea hankkeeseensa 64 670 euroa. Tila haluaa aloittaa lihan jatkojalostuksen ja kunnostaa sekä kalustaa sitä varten toimitilan.
– Alamme tekemään ilmakuivattua kinkkua italialaisen perinteen mukaan. Emme teurasta itse, emmekä savusta vaan nimenomaan ilmakuivaamme, 28-vuotias Hannun tilan emäntä Anna Hoskola täsmentää.

Hannun tila on ollut saman suvun hallussa 300 vuotta ja viimeiset 30 vuotta tilalla on ollut sikataloutta. Idea sai alkuunsa emännän ollessa harjoittelussa Italiassa.
– Muutama vuosi sitten olin harjoittelussa Italiassa, jossa ilmakuivattua kinkku tehtiin ja sieltä se idea jalostui tänne kotitilalle.

Hannun tilalla on tehty ja maisteltu koe-eriä, mutta suunnitelmat ovat lykkääntyneet koronan vuoksi.
Siat haetaan Ruotsista sen vuoksi, että Hoskoloita kiinnostaa kokeilla alkuperäisrotua, jota Ruotsissa on vielä jäljellä.
– Tavallinen sianliha ei hommaan käy, sillä sen lihassa on niin paljon vettä, että liha härskiintyy. Toivotaan, että ensi vuonna saisimme Hannun tilan ilmakuivattua sianlihaa myyntiin, Hoskola sanoo.

Jaa artikkeli: