Skip to main content

Lauantaina sammuvat valot  useassa kodissa ja monessa julkisessa rakennuksessa.
Maailman luonnonsäätiö WWF:n järjestämä ympäristötapahtuma Earth Hour järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007.  

Earth Hourin tehtävä on helppo: sammuttaa valot tunniksi.  
Tarkoituksena ei ehkä ole niinkään säästää energiaa kuin osoittaa huoli ilmastonmuutoksesta.
Omatunto puhdistuu aika kyseenalaisin perustein, jos valot sammutetaan ja kynttilänvalossa syödään tunnin ajan ulkomailta tuotettua naudanlihaa ja sen päälle hehkutetaan tunteja sähkökiuasta. 

Oman valveutuneisuuden osoittamisen sijasta tarvitaan toimia, jos huoli ilmastosta on todellinen.

Kaikki lähtee arjesta:  Perniössä tiistaina puhunut, huoltovarmuuteen perehtynyt amiraali Bo Österlund muistutti, että ydinvoimalakaupalla sähköä säästyy jo, jos sähkölaitteet sammutetaan valmiustilaan jättämisen sijasta.  Omat laskelmansa on tehty esimerkiksi siitä, mikä määrä energiaa säästyy ja päästöjä vähenee, jos asuintilojen lämpötilasta vähennetään aste, pari.    

Teknologinen kehitys on toki saanut aikaan ihmeitä; talot lämpiävät ja autot kulkevat ja valot palavat murto-osalla siitä energiasta kuin takavuosina.  Loppupäätelmän on silti oltava, että todellinen ympäristön edun mukaan eläminen  edellyttää myös pientä tinkimistä omista saavutetuista eduista ja elintasosta. Tämä koskee tietysti myös liike-elämää; vaikea on ymmärtää sitäkään, että liiketilojen mainosvalopylväät loistavat kirkkaina läpi yön.

Vasta-argumentti monesti on, että Suomessa ei ole väliä auton joutokäytöllä tai lattialämmityksen säädöllä, kun esimerkiksi Aasian kasvavissa maissa ympäristöasioihin suhtaudutaan monesti kovin huolettomasti.  

Toisaalta väliä kyllä on. Ilmastonmuutos ja päästöt ovat maailmanlaajuinen ongelma tai ainakin haaste. Tavallisen ihmisen on helpointa aloittaa hoitamalla asiat mallilleen omalta kohdalta. Sen jälkeen voidaan jatkaa ongelmanratkaisua toisaalla.

Jaa artikkeli: