Moni rakennus on valoton hetken aikaa ylihuomenna.
Maailman luonnonsäätiön junailemassa kansainvälisessä Earth hour- tapahtumassa ilmastonmuutoksesta huolestuneet ihmiset ja yhteisöt sammuttavat valonsa tunnin ajaksi lauantai-iltana.
Näin myös monessa Suomen kaupungissa, ainakin yhtä lukuun ottamatta. Raaseporin kaupunki ei ota osaa tapahtumaan. Syynä on se että tapahtumasta tulee hyötyyn nähden turhan suuret kulut; valot eivät syty ja sammu ilman että liikkelle saadaan henkilökuntaa asia hoitamaan.
Päätöstä on joltain kannalta helppo ymmärtää; kaupunki on jo muutenkin laatinut ympäristöohjelman jossa tähdennetään säästäväistä energian käyttöä. Asian voi ajatella niinkin, että joku määrä polttoainetta säästyy kun valoja ei ajella varta vasten sytyttämään ja sammuttamaan pitkin kaupunkia. Pidemmän päälle ratkaisee se, mitä arjessa tehdään, ei se mitä tehdään silloin kun se näyttää hyvältä.
Earth hour on symbolinen tapahtuma ja sinällään tietysti tärkeä, jos se muistuttaa joidenkin mieliin hetkeksi, että turha sähkönkäyttö on tapana huono.
Toisaalta jotkut ovat muistutukselle täysin immuuneja. Asiasta voi varmistua millä vaan teollisuus- tai liikealueella; näyteikkunoissa palavat valot läpi yön, valomainokset loistavat ja pihat ovat valaistut ympäri vuorokauden – yöllä silloinkin kun liikkeellä ei ole ristin sielua ja päivällä silloin, kun luonnonvaloakin olisi tarjolla. Turvallisuuden kannalta välttämättömät valot on tietysti pidettävä päällä mutta kaiken kaikkiaan ollaan kaukana siitä että sähköä säästettäisiin edes tunnin verran yhtenä lauantaina, saati että valojen vähentämisestä saataisiin pysyvä käytäntö.
Valaistus ei ole suurin energiasyöppö, mutta se kertonee osaltaan siitä miksi julkinen keskustelu keskittyy isolti energiantuotannon lisäämiseen. Eivät ne suuret tulot, mutta pienet menot, muistutti vanha kansa.
Parhaillaan eletään sitä aikaa vuodesta, kun sähköä valaistuksesta olisi todella helppo säästää.