Skip to main content

Tulvatuhot estettävissä

Vauhdilla sulaneet lumet saivat Perniön kirkonkylässä aikaan harmillisen tutun näköistä kiirettä.  Jokivesi ehti nousta uhkaavasti muutamien kiinteistöjen kellareihin ja pihoille, mutta viime vuoden kevään kaltaiselta tuholta on toistaiseksi vältytty.

Jokilaaksoon kasvaneessa kylässä ei ole yllätys, että tulvan mahdollisuus on olemassa. Erityistä on, että vesi nousee kahtena vuotena peräkkäin.

Syitä on haettu ja löydettykin; lumiset talvet, jäätilanne ja niin pusikoituneet joenvarret, etteivät jäät pääse liikkumaan.  Perniön ja meren korkeusero on muutenkin niukanlainen ja keväällä ongelma korostuu, meri ei vedä.

Ongelmaan on  haettu myös ratkaisuja.  Sekä kiinteistönomistajat että palokunta uskovat, että jo yksinkertaisen tulvapenkereen rakentaminen ja joenvarsien perkaaminen auttaisi.   Tehtävänä urakka ei ole monimutkainen tai edes kallis, mutta kenenkään niskoille sitä yksin ei voi sälyttää.

Salon kaupunginvaltuusto pukkasi maanantaina liikkeelle tulvasuojelusuunnitelman laatimisen.  Suunnitelma koskee vain Uskelanjokea ja Salon keskustan turvaamista.
Kun tulvaherkkiä alueita on muuallakin, olisi kohtuullista että kaupunki kantaisi oman kortensa kekoon, jos ja kun Perniössä joudutaan rakennustöihin tulevien keväiden ongelmien välttämiseksi.

Tämän kevään osalta on vielä jotain näkemättä, lunta on edelleen sulamatta ja Perniönjokeen tulossa edelleen lisää vettä.

Liikennepäätöksille runko

Salon valtuusto sysäsi askeleella eteenpäin myös liikenneasioita.  Se hyväksyi liikenneturvallisuussuunnitelman, jossa on listattuna sivukaupalla pieniä ja isompiakin toimenpiteitä liikenneympäristön parantamiseksi Salossa.

Toimenpiteistä päätetään vasta aikanaan. Olettaa sopii, että ei säkkikaupalla rahaa toimenpiteisiin ei budjettikäsittelyssä anneta – vaikka voitaisiinkin näyttää toteen, että liikenneonnettomuuksista koituu melkoisesti kuluja.  Ilmiö on sama, puhutaan sitten kaupungin tai valtion hankkeista.

Loppuviimeksi kyse ei ole rahasta vaan siitä, että liikenneympäristö pitää saattaa siihen malliin ettei se itsessään ole myötävaikuttamassa onnettomuuksien syntyyn.  Parhaillaan  muutamia selviä ansanpaikkoja on.

Jaa artikkeli: