Skip to main content

Translaki koskettaa täälläkin

 

Eduskunta on äänestänyt eilen paljon puhuttaneesta translaista eli laista sukupuolen vahvistamisesta.

Pitkään tapetilla ollut aihe oli lopulta nopeasti nuijittu: eduskunnan päätös valmistui noin vartissa ja laki hyväksyttiin äänin 113-69.
Päätös on tervetullut.

Lyhyesti kyse on siitä, että uudessa laissa transsukupuoliselle henkilölle riittäisi juridisen sukupuolimerkinnän korjaamiseen pelkkä hakemus ja selvitys omasta sukupuolen kokemuksesta. Aikaisemmin vahvistamista varten on vaadittu muun muassa todistus lisääntymiskyvyttömyydestä ja lääkärin lausunto sekä lääketieteellinen, pitkä prosessi. Uuden lain tarkoituksena on erottaa oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi toisistaan.

Rimanalituksilta ei rönsyilevänä käyneessä keskustelussa ole vältytty: esimerkiksi tökeröt heitot siitä, että joku käyttäisi mahdollisuutta jatkossa hyväkseen päästäkseen vastakkaisen sukupuolen pukuhuoneisiin, voi jättää omaan arvoonsa. Huomattavasti helpompia tapoja välttää asepalveluskin on. Tahallaan vääräksi haettu merkintä aiheuttaisi koko joukon muita ongelmia, joten missään tuskin on sankkoja ihmisjoukkoja vain odottamassa mahdollisuutta hakea uutta henkilötunnusta kiusallaan.

Lakiuudistuksen tavoitteena on lisätä itsemääräämisoikeutta. Yhdessä yössä ei muutoksen ovella olla: Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi jo vuonna 2017, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on ihmisoikeusloukkaus.

Laki ei ole ohutta yläpilveä tai kaupunkilaisia koskeva asia. Missä hyvänsä perheessä voi esimerkiksi juuri nyt kasvaa ja varttua lapsi tai nuori, jota kysymys sukupuolen kokemuksesta koskettaa ehkä piankin.

Jaa artikkeli: