Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillislaskeuman viikkosäteilyt mitataan tässä seuraavaksi.
***
Tsernobylin voimalaonnettomuudesta tuli tiistaina kuluneeksi 30 vuotta. Tasavuosijuhlaan ei ollut aihetta, mutta jotain on nyt paremminkin. Uutiskertauksissa paljon huomiota sai näet se, miten hitaasti tieto turmasta saavutti Suomen; aikaa räjähdyksestä ensimmäisiin asiasta kertoviin radiouutisiin meni pari vuorokautta.
Nykyinen tekniikka sallii kaikenlaisen huuhaan liikkua puhelimesta toiseen pitkin maailmaa. Niin myös tärkeämmän. Nykyään parin vuorokauden sijaan menisi alle pari minuuttia, kun tieto onnettomuudesta olisi jo ylittänyt valtakunnan rajat.
***
Tietotekniikkaa ovat ryhmäsähköpostitkin, joille löytyi käyttöä viikonloppuna.
Monen sukupolven käytössä olevalla mökillähän yksi iäisyysaihe liittyy perustarpeistoon; onko siellä tulitikkuja, vessapaperia, ruokaöljyä ja näin edelleen, vai pitääkö ostaa. Kokemus on osoittanut, että sitä paremmin sopu säilyy, mitä paremmin tieto mahdollisista puutteista kulkee muulle porukalle hyvissä ajoin. Siispä fiksu tekee listan siitä,mitä kaapeissa on tai ei ole, ja pistää muistiinpanot sähköpostitse muille, eikä saa näin huutoa osakseen.
Kyllä tämän vuoksi kannatti insinöörien miettiä.
***
Politiikkasivuillahan on tämän tästä raportteja Itämereltä. Venäläishävittäjien tempaukset ihmetyttävät. Erään jutun mukaan itäkonepari olisi sivuuttanut amerikkalaisten aluksen jopa kaksikymmentä kertaa yhden päivän aikana.
Nepä sitä ovat eri pelejä ne. Tällainen vanhan dieselin kuski ei saa tehtyä yhtä montaa onnistunutta ohitusta koko vuoteen.
***
Heip.

aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: