Skip to main content

Tervashonkien Suomi on muutakin kuin matkailuesitteiden päivänpaiste

Tässä olisi markkinointi-ihmisille haastetta, veistelivät Janet ja Jouni Tervashonka Strömman kanavalla läpimärässä säässä maanantaina.

Ensivaikutelma Kemiönsaaresta?
–Märkähän se on, myönsi Jouni Tervashonka nauraen.

Eikä ihme: Strömman kanavalle maanantaina kuvattavaksi pysähtyneet Jouni ja Janet Tervashonka saivat niskaansa saman rankkasateen kuin muukin maakunta.

Kanavalla Tervashongat olivat jo tavoitteensa suhteen voiton puolella, oikealla puolella kuntarajaa. Päämääränä oli Kemiönsaari, aakkosissa Suomen 83. kunta.

Tervashongat eivät olleet maanantaina ensimmäistä kertaa paikallislehden jututettavana, eivätkä varmasti myöskään viimeistä.
Vuodesta 2018 pariskunnalla on ollut yhteinen harrastus, jonka loppua ei ihan vielä näy: Tervashongat aikovat kiertää Suomen kunnat aakkosjärjestyksessä ja nyt ovat menossa Ke-alkuiset. Kemiönsaarta seuraavat Kempele ja Kerava.

Pelkkä läpikulku ei riitä; kunnassa on pysähdyttävä, joskus pariskunta on yötäkin, mutta vähintään asiaan ja hyväksyttyyn suoritukseen kuuluu jonkinmoinen viivähdys paikkakunnalla.
Kirkko ja kunnanvirasto kurkistetaan – ja niiden ohella enemmän tai vähemmän muutakin, monesti sellaista, joka ei mahdu matkailuesitteisiin tai satunnaisen matkailijan ohjelmaan.

Janet Tervashonka ottaa esimerkiksi Kalajoen, jonka hiekkasärkkien varjoon jää esimerkiksi Tervashongat hurmannut idyllinen vanha kaupunki.
Joskus vaikutelma on kerrassaan kaurismäkeläinen; kirkonkylän arkiaamu voi olla hiljainen, vastassa monta tyhjää näyteikkunaa, hiljennyttä koulua ja mennyttä elämää.

Esivalmisteluihin kuuluu kertoa matkasta paikallisessa Facebook-ryhmässä, kysellä nähtävää ja koettavaa. Tässä suhteessa Kemiönsaari jäi piippuun: monesti vinkkejä nähtävyyksistä, majapaikoista ja ravintoloista tulee vaikka miten, mutta Kemiönsaaren puskaradiossa oli hiljaista.

Tervashonkien tinkimättömyys järjestyksen suhteen tietää sitä, että matkaa kertyy. Peräkkäin aakkosissa ovat esimerkiksi Enontekiö ja Espoo sekä Inari ja Inkoo.

Entä Kemiönsaaren jälkimaku? Maanantai meni sadetta pidellessä ja maisemia auton ikkunasta katsoessa. Kirkonkylän hotelli Galaxy koettiin vertaistensa joukossa siistiksi ja ystävälliseksi; tiistaina listalle kertyivät niin kunnanvirasto, kirkko kuin Sagalundin museokin. Jouni Tervashonka toteaa, että mieleen jäi vaikutelma siististä ja hyvinhoidetusta kunnasta. Jos sääolot olisivat olleet toiset, kaksikko olisi mahdollisesti piipahtanut myös esimerkiksi Kasnäsissä ja saaristoa vilkaisemassa. Tuleeko uusi reissu?
–Todennäköisesti ei, mutta ei sitäkään voi ihan varmaksi sanoa, tasapainoilee Tervashonka.

Koko juttu 29.8. painetusta ja digilehdestä!

Jaa artikkeli: