Skip to main content

Teijon koulu juhlii 140-vuotista taivaltaan

Teijolaisten opiskelu alkoi aikoinaan keskellä kylää mäen päällä. Oikealla kauan käytössä ollut Marklundin koulu. Vasemmalla kivinen Päivölä, jonka rakentaminen epäonnistui. Kuva Antero Peijosen postikorttikokoelmista.Lapiot käteen, vanha sohva pihalle ja palasiksi. Teijon koulun oppilaat valmistautuivat tiistaina koulun 140-vuotisjuhliin tasoittamalla pihan kuoppia ja purkamalla sohvan, joka ei oikein sovi enää mihinkään.
– Meillähän ei ole koululla juhlasalia ollenkaan. Jos sellaista tarvitsemme, olemme yleensä urheilutalolla. Kun nyt kuitenkin juhlitaan koulua, olisi hassua mennä sinne, kertoo koulun rehtori Mikko Linna.
Niinpä juhlia vietetään koulun pihalla, säässä kuin säässä. Hepeniin ja korkokenkiin ei siis kannata pukeutua, ulkoiluasu riittää.
–Avoimet ovet –periaatteella mennään, ja kouluun saa tutustua. Varsinaista ohjelmaa ei ole kovin paljon, mainitsee Linna. 
Vuonna 1869 aloitti Teijolla toimintansa yksityinen kansakoulu, jonka alkua siis juhlitaan nyt.
Pitkään toimineen koulun tulevaisuus on päättäjien käsissä. Tämän hetken oppilasmäärä ei yllä kaupungin asettamiin kriteereihin. Kolmesta opettajasta yksi on nyt tuntiopettajana, sillä oppilasmäärä ja tunnit eivät riitä.
– Totta kai haluan, että koulu saisi jatkaa. Koulu on aikamoinen näyteikkuna turisteillekin. Jos tämä laitettaisiin kiinni, niin lähialue näyttäisi aika kuolleelta, perustelee Mikko Linna.
Teijon koulun 140-vuotisjuhlat koulun pihalla tulevana lauantaina kello 15–17. Juhlapuheen pitää Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Kari Immonen.

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: