Skip to main content

Teijo saamassa pitää kyläkoulunsa

Perniön lukiossa lakitetaan näillä näkymin viimeiset ylioppilaat keväällä 2012.     Teijon koulun pihapiirissä olevaa keittolarakennusta korjataan, mutta ei vielä myyntikuntoon: koulu on saamassa jatkaa toimintaansa. Kirvesmies Keijo Niittonen varmisti, että uudet tuulensuojalevyt ovat kunnolla kiinni.

Salon sivistystoimenjohtaja Petri Moilanen aikoo esittää sivistystoimen palveluverkkoon eteläisessä Salossa tuntuvia leikkauksia: myös Mussaaren ja Nurkkilan kouluissa aiotaan pistää lappu luukulle.

Esitystä Salon palvelustrategiaksi esiteltiin päättäjille valtuustoseminaarissa tiistaina.  Viime kädessä strategiasta ja sitä kautta kouluista päättää valtuusto.

Myös Teijon koulua on pyöritelty lakkautuspuheissa.  Teijon kyläkoulu pelastuu näillä näkymin maankäytöllisillä syillä: Salo jaetaan strategiaesityksen mukaan keskustaan, kahteen aluekeskukseen, palvelukyliin ja koulukyliin. Perniö ja Suomusjärvi ovat aluekeskuksia, Särkisalo, Kisko, Kiikala ja Kuusjoki palvelukyliä sekä Perniön asema, Teijo, Meri-Halikko, Hajala, Vaskio, Hiisi ja Rekijoki koulukyliä.
Teijon koulukylä on katsottu väljän asumisen osalta ”keihäänkärjeksi”, jossa koulu puoltaa paikkaansa.

Särkisalo on saamassa pitää koulunsa ja päiväkotinsa.

Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Kai Saarimaa ei vielä tiistaina lukenut lopullista lopettamispäivämäärää Särkisalon vanhainkodillekaan.  
Perniön kouluverkon leikkauksiin perusteina ovat oppilasennusteet  ja talous, mitä sivistystoimi kiristää.
–    Koko kaupungissa on yksin ensi vuonna se reilut 11 miljoonaa kirittävänä, huomauttaa Petri Moilanen.
Perniössä vanhuspalveluja rukataan: esityksen mukaan tehostettua palveluasumista on jatkossa Perniökodissa ja Perniön hoivakodissa.

Kehitystä aiotaan tehdä keskustan lisäksi eri keskuksiin nojautuen. Jarmo Heimo toteaa, että rakentamispainetta olisi saatava ohjattua palvelukeskusten suuntaan. Haja-asutusalueelle rakentamisella on hänen mukaansa palvelurakennetta rapauttava vaikutus, samoin vapaa-ajanasuntojen runsasmittaisella muuttamisella vakinaiseksi asumukseksi.

Jaa artikkeli: