Skip to main content

Tavoitteena satatuhatta tonnia kotimaista sokeria

MTK:n sokerijuurikasverkoston puheenjohtaja Pekka Myllymäki keskusteli perniöläisviljelijä Juhani Uusitalon kanssa tilaisuuden päätteeksi.Sokerijuurikkaan viljelyä ja samalla sokerintuotantoa halutaan lisätä Suomessa.

 MTK ja Sucros houkuttelevat uusia tuottajia sokerijuurikkaan viljelijöiksi ja nykyisiä kasvattamaan juurikkaan peltoalaa. Sucros on ottanut avuksi porkkanan ja lupaa lisähintaa määrän lisääntyessä.
– Tavoitteena on saada Säkylän tehdas toimimaan koko kapasiteetillaan, Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner sanoo.
Tanner puhui viime viikolla Salossa järjestetyssä tapahtumassa, jossa informoitiin viljelijöitä juurikkaanviljelyn mahdollisuuksista. Sucroksen ja MTK:n tavoitteena on saada Säkylän sokeritehdas tuottamaan satatuhatta tonnia kotimaista sokeria vuodessa. Tällä hetkellä tuotantomäärä on noin 60 tuhatta tonnia.

.Särkisalolaisen Taamarlan tilan isäntä Juha Wikström kannusti tilaisuuteen osallistuneita viljelijöitä sokerijuurikkaan tuottajiksi. Wikströmin mukaan juurikkaan viljeleminen on kannattavaa, kunhan tekee asiat hyvin ja huolehtii esimerkiksi peltojen viljelykierrosta. 
–Kun laittaa ammattitaitonsa peliin ja tekee kunnon laskelmat, ei tarvitse olla edes huippumaita, että saa pellot tuottamaan. Lumi-juurikas-lumi-kierrolla jäädään varmasti keskisadon alapuolelle, Wikström naurahtaa.

Perniöläisen Juhani Uusitalon tilalla Ylikulmalla on viljelty sokerijuurikasta 1970-luvulta alkaen. Nyt takana on kahden vuoden tauko ja edessä mitä luultavimmin paluu juurikkaanviljelijäksi. Työt onnistuvat porukkakoneilla, jotka ovat useamman viljelijän yhteisomistuksessa.
–Hankimme kylvöyhdistelmän ja nostinkoneen silloisten pinta-alojen suhteessa. Hyvä yhteistyö on avainasemassa, jos viljelijöitä halutaan lisää mukaan.Jos viime vuonna sokerin pinta-ala oli noin 10 200 hehtaaria ja aikoinaan se oli 15 000 hehtaaria, kasvua tarvitaan runsaasti. Meille Perniössä ja Särkisalossa kuljetusasiat merkitsevät paljon, Uusitalo sanoo.

Jaa artikkeli: