Skip to main content

Tarve ajoi Teijon yrittäjät venäjää pänttäämään

Kaksi vuotta sitten Teijolle muuttanut Larisa Zlobina sai kylällä kulkiessaan vastata kysymyksiin, miten hän on oppinut niin nopeasti suomen kielen.  Larisa Kajalin opettaa äidinkieltään venäjää Teijolla.
Viisi vuotta sitten Suomeen muuttanut Larisa ei osannut ollenkaan maan kieltä tänne muuttaessaan.
– Seuraavaksi kylällä kysyttiinkin, voisinko opettaa täällä venäjää, kertoi Larisa Zlobina.

Syyskuusta lähtien Larisa Zlobina on johdattanut venäjän alkeisiin kahta vajaan kymmenen hengen ryhmää. Hän opettaa vapaaehtoisena Teijon koululla maanantai- ja tiistai-iltaisin. Teijon alueen kyläyhdistys on avustanut kopiointikuluissa  ja opetustilan hankinnassa.

Teijon seudulla venäjän taidoille on myös käytännön tarvetta jatkuvasti enemmän. Matkailuyritysten väki tapaa venäläisiä lomalaisia pitkin vuotta. Sesonkiaika alkaa vajaan kuukauden päästä, kun venäläisen uuden vuoden viettäjät saapuvat seudulle. Monilla maatalousyrittäjillä taas on kesällä venäjänkielistä työvoimaa.
Syksyn aikana kieltä on opiskeltu pääasiassa monisteiden avulla.
– Olen ottanut asioita lapsille suunnatusta oppikirjasta. Keväällä voisimme ottaa jo oppikirjankin, mikäli into opiskeluun säilyy, miettii Larisa Zlobina.

Meri-Teijo Centerissä työskentelevä Ritva Blomqvist on innoissaan opiskelusta.
– Meillä käy paljon venäläisiä asiakkaita varsinkin Vip-mökeissä. Osa venäläisistä osaa englantia, mutta osan kohdalla joudumme turvautumaan elekieleen. Jo muutaman sanan ja lauseen osaaminen auttaa eteenpäin. Ainakin minuun tekee vaikutuksen, jos ulkomailla joku toivottaa tervetulleeksi suomeksi, vaikkakin murtaen puhuen.
Blomqvist toivoo, että opinnot jatkuvat myös kevään puolella.

Jaa artikkeli: