Suomessa riittää erilaisia teemaviikkoja ja -päiviä. Esimerkiksi Suomen sosiaali- ja terveys ry:n sivulla listataan yksistään kuluvalle syyskuulle seitsemäntoista päivää tai viikkoa, jonka teema liittyy johonkin sairauteen tai terveysasiaan tai muuten hyvinvointiin. Listalla ovat esimerkiksi kansainvälinen lukutaitopäivä, Euroopan migreenipäivä, eilen vietetty maailman Alzheimer-päivä tai ensi viikolla maailman sydänpäivä.
Ajan tapa on, että asioista puhutaan paljon – muulloinkin kuin teemaviikoilla. Eräs tyypillinen piirre ovat ne ihmiset, jotka kertovat avoimesti esimerkiksi jostain sairaudestaan; julkkis voi esiintyä iltapäivälehdessä kertomassa siitä, miten parani syövästään. Paikallislehdessä taas tavallinen, rohkea ihminen voi tehdä saman.
Tavoite ja tarkoitus on sama kuin teemaviikoilla, tehdä asiaa sen vakavuudesta huolimatta tutuksi. Kyseessä on omanlaisensa vertaistuki, joka koskettaa ja opettaa myös vertaistukiryhmissä käymättömiä. Tiedon määrän lisääminen ei tässäkään tapauksessa ole pahasta.
Tavoite tietysti on vielä kauempana ja tärkeä. Se, että sairauksia osattaisiin ehkäistä ja hoitaa jo varhaisessa vaiheessa, ja että sairastuneiden elämänlaatu olisi hyvä. Vakava sairaus koskettaa aina myös potilaan lähipiiriä. Juurille mennään sikäli, että alkamassa oleva Roosa nauha-kampanja kerää varoja myös kotimaiseen syöpätutkimukseen.
Teemaviikkoihin ei sikäli kannata tuskastua, vaikka tuntuisi siltä, että viikkoakaan ei mene ilman, että jokin terveyteen tai hyvinvointiin liittyvä seikka on esillä.
Puheena kun ovat hyvin yleiset asiat; esimerkiksi sydänterveys, syövät tai Alzheimer koskevat joltain etäisyydeltä useimpia suomalaisia.