Skip to main content

Hyvinvointialueiden aloitus voi perustellusti askarruttaa ja huolettaakin: riittääkö valmistelun aikataulu mihinkään, riittävätkö budjetoidut varat, onko koko pakka vielä liian levällään.
Kaiken huolehtimisen vastapainona alue ottaa myös askelia eteenpäin. Viime viikolla lähti esimerkiksi eteenpäin esitys asiakasmaksuista ja marraskuun alussa alkaa maakunnan laajuinen maksuttoman ehkäisyn kokeilu.

Salon kaupunki päätti maksuttomasta ehkäisystä jo syksyllä 2018, joten paikallisesti asiassa olennaista on se, että palvelu saa jatkoa. Tällä palstalla päätöstä kehuttiin neljä vuotta sitten ja samat sanat pätevät edelleen: perusteet maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen ovat sekä taloudelliset että inhimilliset. Ei-toivottu raskaus on yhteiskunnalle siinä määrin hintava asia, että maksuton ehkäisy tullee halvemmaksi. Ennen muuta kyse on siitä, että nuorelle vahinkoraskaus tai sen keskeytys ovat jättimäisiä ja kauan elämään vaikuttavia asioita, päättipä hän mitä hyvänsä. Samaa voi sanoa sukupuolitaudeista, joiden leviämistä maksuttomalla ehkäisyllä myös pyritään välttämään.

Ongelma ei ole pieni: viime vuonna Suomessa tehtiin 7600 raskaudenkeskeytystä ja niistä useimmat 20-24-vuotiaille. Merkillepantavaa on, että lähes 40 prosenttia keskeytyksistä tehtiin ihmisille, joille on tehty keskeytys jo aiemminkin. Luku on huolestuttava, vaikka keskeytysten määrät muuten ovatkin olleet laskusuunnassa.

Kokeilua puoltaa siis se, että se on edullinen ja kaikin tavoin terveellinen vaihtoehto. Epäilemättä joku katsoo asiakseen huomauttaa ylimielisesti, että itse pitää ehkäisy hankkia, jos kokee olevansa seksiin valmis. Jos tämä onnistuu, hyvä on, mutta paikallaan voi olla, että yhteiskunta tulee vastaan. Kaikki ei tässäkään asiassa suju kuin elokuvissa, joten enemmän nälvimisen voi jättää sikseen.

Jaa artikkeli: