Skip to main content

Tapiola lumosi taiteilijat

Niclas Wariuksen ja Jukka Lehtisen joulukuusi löytyi läheltä, aivan talon tuntumasta. Sisällä on vuosikymmenien takainen tunnelma.

Ammattilainen on ammattilainen. Niclas Warius miettii nauraen, mistä saisi kuvan talosta niin, että pihassa seisova kaivinkone ei näy. Kohta hän myöntää, että asialla ei oikeastaan ole väliä ja kaivuri saa tietysti näkyä.
–Tätähän se on, kun remonttia tehdään.

Kohta puoliso Jukka Lehtinen lampsii pihalle pihatöihin ja tihkusateeseen sopivassa asussa: savisissa saappaissa ja jo vuosia nähneessä takissa.

Ammattilaisuus pitää ehkä selittää, ja ne kuvakulmat: Niclas Warius on valokuvaaja, jonka töitä on nähty eri lehdissä, kirjoissa ja näyttelyissä. Jukka Lehtinen puolestaan on palkittu kuvanveistäjä, joka on esittäytynyt useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Lehtinen ja Warius ovat ottaneet harteilleen mielenkiintoisen palan perniöläistä rakennus- ja kulttuurihistoriaa. Heidän kotinsa on Tapiola, vuonna 1920 valmistunut puuhuvila Yliskylän kirkkoa vastapäätä.
–Selailin asuntosivuja ja Jukka sanoi, että kyllä tuota pitää mennä katsomaan, Warius muistelee.

Näin tapahtui ja talo tontteineen tuntui heti omalta. Pariskunta sanoo, että talo valitsi heidät ja samansuuntaista on kuultu vierailulle tulleiden ystävienkin suusta.
–Moni sanoo, että kun tuosta ajaa notkoon ja sillalle, se on kuin tulisi toiseen maailmaan, Warius kertoo.

Talon rakennutti Jaakko Latvala, joka oli opettaja, kanttori, sosiaalidemokraattien kansanedustaja ja Perniön valtuuston puheenjohtajakin.
–Kun talon historiaa selvittää, siitä tulee vähän kuin elävä olento, Jukka Lehtinen miettii.

Salin puolella paljastuu jotain: lämpöpattereitakaan ei talossa ole, vaan huoneet lämpiävät kakluuneilla. Käytännössä joka huoneessa on uuni, yläkerran huoneissa kamiinat, keittiössä puuhella ja parhaat pizzat paistava leivinuuni.

Warius ja Lehtinen kiittelevät nyt sitä, että taloa ei ole vuosikymmenien aikana ylikorjattu saati ylen määrin nykyaikaistettu: vesijohto on, mutta esimerkiksi ikkunoista on uusittu vain etelänpuoleiset. Osa kalustuksesta on talossa ollutta kuten yläkerran komeat pormestarintuolit.
–Me olemme tosi huonoja kuluttajia varmaan. Katso nyt, näkyykö täällä uutta tavaraa, Warius letkauttaa.

Treffatti -sarjan juttu kokonaisuudessaan 23.12. lehdessä!

Jaa artikkeli: