Skip to main content

Talvilintulaskennalla taivalletaan läpi tuulen ja tuiskun

Lisää isokoskeloita näkyy Timo Helteen kaukoputken läpi. Pekka Loivaranta merkitsee tiedot vihkoon. Takana kiikaroivat Kalevi Koskinen ja Hannu Ekblom.–Viisikymmentäkaksi isokoskeloa, urpiaisia kahdeksantoista ja merikotkia yksi, summasi Pekka Loivaranta sen, mitä vihkoon kirjattiin Särkisalon pengersillalla.

Tiistain ja keskiviikon välisen yön myrskyn jäänteet tuntuivat vielä keskiviikkoaamuna Särkisalossa: tuuli tuiversi ja lumi pöllysi.  Yhtä joukkoa sää ei pysäytä: Särkisalon talvilintulaskenta tehtiin jo 27. kertaa peräkkäin.
–Tämä päivä nyt sopi kaikille ja oli sovittu jo hyvissä ajoin, muistutti Hannu Ekblom.

Ekblomin, Loivarannan, Kalevi Koskisen ja Timo Helteen ryhmä aloitti kierroksensa pengersillalta, jatkoi kirkonkylän kautta Puosin kautta Muskoon ja piti sitten tauon. Iltapäivällä kierrettiin Förbyn suunnassa.
–Olennaista on, että laskenta tehdään aina samalla tavalla, niin vuodet ovat vertailukelpoisia, muistutti Pekka Loivaranta.

Näin siitä huolimatta, että vuodet eivät ole veljeksiä: tilastoihin kirjataan myös kulloisenkin kierroksen olot: sateet, tuulet, onko meri jäässä, miten on käpyjä ja ruokintoja.  Laskenta tehdään tarkoin; havaituista linnuista merkitään ylös sekin, ovatko ne esimerkiksi puussa tai ruokinnalla. 

Yhtä isoa muutosta lintukannoista ei nimetty, mutta vuosittaista vaihtelua on: esimerkiksi syyslaskennassa näkyy, jos jossain on jätetty pelto puimatta; tällöin esimerkiksi keltasirkkuja voi päätyä tilastoon paljon.

Kun kierros on tehty, on edessä vielä toinen puoli: havaintojen puhtaaksikirjoittaminen.
Havainnot toimitetaan Suomen lajitietokeskukselle ja tietoja voi kuka vaan käydä katsomassa netissä osoitteessa laji.fi

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: