Skip to main content

Taide voi olla patsas tai paljon muuta, mutta patsastelua sen ei tarvitse olla

Minna Nieminen näkee lumikasan päältä yksiltä jalansijoilta monta sellaista paikkaa, missä hän on ollut mukana toteuttamassa taide- ja kulttuurikokemuksia. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi Perniön tori, kirkko, toimintakeskus, joenvarsi, kunnantalo ja kirjasto.

Jos raaskisi, voisi yhden Salon kulttuuripalkinnoista pilkkoa pieneksi ja jakaa aika monelle ihmiselle Perniössä.

Näin ainakin, jos Minna Niemiseltä kysytään.
–Tämä tuntuu jotenkin ihan liialliselta. Minä nyt olen vaan yksi jyvänen eikä yksin saa aikaan mitään, Nieminen sanoo.

Yhtä kaikki Nieminen otti eilen vastaan yhden Salon kulttuuripalkinnoista, mutta jakaisi kunnian mielellään monen muun kanssa.
Näitä muita ovat esimerkiksi Perniön kirkonkyläyhdistys ja sen ihmiset ja Perniön toimintakeskuksen yhteyteen syntyneen Toimarin Toivot ry:n väki ja toimintakeskuksen poppoo.
Nieminen on ollut mukana kirkonkyläyhdistyksessä lähes sen alusta lähtien ja ehtinyt uurastaa esimerkiksi monen Pimeän peitto -tapahtuman eteen. Toimarin toivot-yhdistys taas tarvittiin junailemaan toimintakeskuksen juhlavuotta.

Kaikkea ei voi jutun puitteissa luetella, mutta otetaan esimerkiksi syksyiset Pimeän peitto -tapahtumat. Niiden puitteissa on tarjottu kävijöille musiikkia, kuvataidetta, teatteria, elokuvaa, sanataidetta, peuhua lapsille ja paljon muuta. Jo se on kulttuuria, että historiallisen kirkon ovet ovat auki.
–Se saa jaksamaan, kun palaute on niin ihanaa. Muistan, miten viimeksikin tultiin sanomaan, että onpa hyvä näyttely ja vieläkö ehditään sinne ja tänne. Kyllä se lämmittää, kun kiitetään, Nieminen tuumaa.

Minna Nieminen pamauttaa, että kulttuuri kuuluu kaikille ja viimeistään nyt on syytä unohtaa se ajatus, että taiteen parissa pitäisi olla jotenkin fiinisti.
–Se ei tosiaan ole sitä, että ollaan oopperassa pikkurilli pystyssä puku päällä, Nieminen sanoo.

Taiteen ystävä heittää taiteeseen nyreästi suhtautuville kommentin: jokainen kuluttaa taidetta ja kulttuuria, joskus huomaamattaan. Elokuvat, lehtikuvat, telkkarimainosten taustalla soiva musiikki, kirjaston uutuusromaani, virastotalon seinällä roikkuva taulu ja niin edelleen.

Eteläisestä Salosta kulttuuripalkinnon sai myös kiskolainen Eila Mamia yhdessä Janne Kuusisen ja Aki Toivoniemen kanssa. He ovat järjestäneet vuosia runotapahtumia ympäri kaupunkia.

Kansainvälisesti merkittävän kulttuuriteon palkinnon sai Perniössä perustettu Leticia-kuoro, joka sai hopeaa kansainvälisessä Canta al Mar -kuorokilpailussa. Kuoro vietti myös 20-vuotisjuhlaansa.

Lehden sivuilta tuttu palkittu on myös Kemiönsaarella asuva luontokirjailija ja -kuvaaja Lasse Kylänpää.

Koko juttu ja urheilupalkinnot 8.2. lehdessä!

Jaa artikkeli: