Salossa riivitään kasaan pieniä säästöjä ja lisätienestejä sieltä, täältä. Täksi vuodeksi nostettiin esimerkiksi monia asiakasmaksuja ja isoja päätöksiä odotellessa tapetilla ovat muun muassa nuorisotilat: henkilöresursseista putoaa pois kahden nuoriso-ohjaajan verran. Kaupunki onkin pistänyt haun päälle: nuorisotilojen valvontaan etsitään nyt vapaaehtoistoimijoita, esimerkiksi yhdistyksiä.
Avaus kertoo siitä, että toiveisiin yritetään vastata ja pitää nuorisotilat auki, vaikka enemmän talkoopohjalta. Oma kysymyksensä on, voiko ammattitaitoiset ohjaajat korvata vapaaehtoisilla tuosta vaan. Yksi- kaksi iltaa on Perniössäkin hoitunut jo perinteisesti yhdistysvoimin, mutta ammattiosaamista ei kokonaan ole syytä poistaa: nuoriso-ohjaajan työ on paljon muutakin kuin fyysistä läsnäoloa.
Varmasti tietty määrä vapaaehtoistyötä on paikallaan, jos sen tekijöitä riittää. Yhdistysten piirissä aktiivisilla ihmisillä tapaavat kalenterit olla täynnä muutenkin.
Etenkin reuna-alueilla nähtäisiin varmasti mielellään niin, että kaupunki jakaa omat vähäiset voimavaransa tasaisesti niin, että kaikkialla säilyisi edes joku määrä aukioloaikoja.
Hyviä avauksia
Kouluista ja päiväkodesta on puhuttu tällä viikolla kaksi pitkää iltaa. Oppimisympäristöselvityksestä järjestetyissä kuntalaistilaisuuksissa on riittänyt kritiikkiä ja ehdotuksia, kuten odotettavissa olikin.
Hyvä niin. Selvitys saattoi olla datan puolesta huolellisesti tehty, mutta tietyllä tavalla yksioikoinen ja toteava. Kuntalaiskuulemisissa esiin tuli paljon tuttuja argumentteja mutta myös aitoa huolta ja punnittuja vaihtoehtoja. Selvitys oli joka tapauksessa vain selvitys, päättäjät sen lopulta linjaaavat, millaisia kouluja ja päiväkoteja missäkin on.
Päätöksentekijöiltä ei ole voinut jäädä kuulematta kuntalaisten viesti.