Skip to main content

Syysloman taide kypsyi solariumissa

Andrea Vannucchi laittoi Vilho Linnan työn UV-valoon valottumaan seitsemäksi minuutiksi.

Valokuvaaja ja yhteisötaiteilija Andrea Vannucchi näyttää kuvaa vaaleaihoisesta miehestä uima-altaan reunalla, jonka rintakehän päälle on palanut oman käden kuva liiallisesta auringonotosta.
– Tehdään  kuin kuvan mies, mutta paperille. Tehdään valokuvia ilman kameraa UV-valon avulla, Vannucchi selitti keskiviikkona Särkisalon kirjaston tiloissa syysloman taidepajaan osallistuneille nuorille.

Kyse on syanotypiasta joka perustuu kahteen rautasuolaan, jotka yhdistetään ja valotetaan UV-valolla. Valottamisen tuloksena syntyy sinistä pigmenttiä, joka kestää hyvin valoa.
– Ensin maalataan paperille haluttu kuvio tai alue, kuivataan se ja lisätään siihen kuvioita kuten vaikkapa lehtiä, joista saadaan erilaisia kuvioita. Sen jälkeen lasi päälle ja solariumiin kypsymään. Kesällä auringonvalossa sama valmistuisi muutamassa minuutissa, mutta nyt seitsemän minuuttia UV-valon alla riittää, Vannucchi opastaa.

Niilo Lindholm sekä Elias ja Vilho Linna kävivät ulkoa keräämässä kasveja valokuviinsa.
– En ole tätä ennen tehnyt, mutta tekniikkana tämä tuntuu kivalta, Elias kertoo.
Vilho piirsi kalvolle tussien kanssa eri vauhdilla liikkuvia esineitä ja eläimiä.
– Tein auton, oudon örkin, etanan, mopon ja siilin, jotka kulkevat joko tiellä tai tien reunassa. Tämä on minusta kivaa.

Eveliina Lausti on kerännyt solariumiin menossa olevaan kuvaansa kauniin värisiä lehtiä.
– Idea syntyi Andrean opastaessa. Jännä nähdä millainen tästä tulee ja jos se onnistuu, niin laitan sen oman huoneen seinälle, Eveliina sanoi.

Lisää syyslomajuttua painetussa lehdessä. 

Jaa artikkeli: