Skip to main content

Syyskuu ratkaisee juurikkaan laadun, tonneja kertyy vähintään kohtalaisesti

Suomenniityn tilalla kasvaa 63 hehtaaria sokerijuurikasta. – Paikoitellen sato näyttää hyvältä, mutta jos sateet nyt jatkuvat niin se on pahinta myrkkyä, Timo Erjala toteaa.

Säkylän sokeritehtaan käyntikausi alkaa ensimmäisenä päivänä lokakuuta. Sucros Oy:n viljelykonsulentti Marika Muntola kertoo odotusten olevan vielä tässä vaiheessa korkealla.
– Odotuksena on, että päästäisiin keskisatoon eli 40 tonnia hehtaarilta, ehkä vähän sen ylikin. Meillä on nyt tuhat hehtaaria enemmän kylvössä kuin viime vuonna.

Viime vuonna keskisato oli 47,3 tonnia hehtaarilta, mutta tätä kasvukautta haittasi toukokuun viileys ja kesäkuun kuivuus.
– Kasvusto lähti hitaammin liikkelle ja sen vuoksi nyt odotetaankin hyvää syyskuuta. Kylmiä öitä, lämpimiä päiviä ja sopivasti vettä, se olisi optimi yhdistelmä.
– Koenostoissa sokeripitoisuus on ollut tänä vuonna vähän parempi kuin viime vuonna, mutta loppukuu vaikuttaa tietysti vielä asiaan.

Suomenniityn tilan isäntä Timo Erjala on samalla mielellä.
– Paikoitellen näyttää hyvältä, mutta tässä kohtaa on vaikea arvioida, sillä se on vielä monista muuttujista kiinni. Nyt pitäisi olla kylmiä öitä ja aurinkoisia päiviä, niin sokeriarvot nousevat. Toistaiseksi vettä on tullut sopivasti, eikä kasvusto ole kärsinyt pahemmin juhannuksen aikaisesta kuivuudesta.

Erjala jatkaa pitkää perinnettä; jo hänen isoisänsä viljeli juurikasta.
– Perinne ei silti velvoita. Minusta juurikkaan viljely on hauskaa. Siinä on omat haasteensa, että onnistuu, mutta paremmin se minulta onnistuu kuin viljan viljely, Erjala avaa.
Juurikas vaatii viljelijältä täsmällisyyttä ja oikeanlaisia toimenpiteitä oikeaan aikaan, jotta saadaan hyvä sato.
– Salaojitukset, kalkitukset ja viljelykierron pitää olla kunnossa.

Lue koko juttu juurikasmaan laidalta 10.9. lehdestä!

Jaa artikkeli: