Skip to main content

Syömäsi kaali poimitaan nyt

Vaikka räntää tihuuttaa taivaalta ja yöpakkasia on koettu jo pitkään, sadonkorjuukausi jatkuu perniöläispelloilla. Pirjo Salminen, hänen poikansa Erkki Salminen sekä Taija Eskola keräsivät maanantaina keräkaaleja kauppoihin toimitettavaksi. Viikon loppuun mennessä pelto on jo kaaleista tyhjä.

Tällä viikolla kerätään Pirjo Salmisen pellolta varastoon lukematon määrä talvilajiketta olevaa keräkaalia. Kun kerät ovat varastossa, on perniöläisten kaalinsaanti turvattu taas pitkälle ensi talveen.

Salmisen pellolta on toimitettu molempiin Perniön marketteihin sekä Saloon keräkaalia jo elokuun keskivaiheilta saakka.
Kaali on säilyvyydeltään niin hyvä, että Salminen toimittaa sitä lähiseudun liikkeisiin pitkälle talveen noin kolme kertaa viikossa omista varastoistaan.
– Kaali säilyy kokonaisena hyvin hieman alle viiden asteen lämpötilassa. 

Kaalien poiminta on puhdasta käsityötä. Irtolehdet katkaistaan veitsellä pois, kunnes jäljellä on tiivis pallo. Välillä kaalit kasvavat liiankin hyvin.
– Nämä viisikiloiset myynkin Perniön Kebabille. Siellä kuluu kaalia sata kiloa viikossa, huomauttaa Salminen.

Traktorin perässä kulkevaan keräyslaatikkoon mahtuu kerralla noin 450 kiloa kaalikeriä. Kaksi sellaista oli maanantaina lähdössä kauppoihin. Loput kerätään loppuviikolla omaan varastoon.
Keräkaalin kasvatus alkaa huhtikuun lopussa, kun taimia kasvatetaan kasvihuoneessa kuukauden verran.

Jaa artikkeli: