Skip to main content

Sylvi Alhqvist maalasi mielellään Strömman maisemia

Strömman maisemissa eläkeiässään asuneen Sylvi Ahlqvistin mieleen olivat Strömman monet sillat sekä niitä ympäröivä meri.
Neljä vuotta sitten kuolleen Ahlqvistin maalauksia on nyt esillä Perniön lainamakasiinin alakerrassa. Strömman merimaisemista Ahlqvist maalasi useita teoksia. Hänen mieleensä olivat myös Inarin maisemat, jossa hän vietti suuren osan elämästään toimiessaan kansakoulun opettajana. Takana näkyviä Strömman maisemia ei enää ole. Sylvi Ahlqvistin poika Hannu Kelahaara on koonnut näyttelyn.
– Maalaaminen oli äidille lähinnä harrastus. Hän ei juuri myynyt töitään, mutta lahjoitti niitä ystävilleen, kertoo äitinsä muistonäyttelyn kokoon kerännyt Hannu Kelahaara.
Sylvi Ahlqvist syntyi ja vietti nuoruuttaan Perniössä, mutta lähti sen jälkeen maailmalle opettajan työn johdattamana. Hämeenlinnan jälkeen hän vietti suurimman osan työelämäänsä Inarissa Nellimin kansakoulun opettajana.
1950-luvulla Ahlqvist sai kuitenkin virkavapaata opettajan työstään opiskellakseen Suomen taideakatemiassa.
Eläkkeelle jäätyään vuonna 1983 Sylvi Ahlqvist hän muutti takaisin kotiseudulleen. Strömman kupeessa asuvat taiteilijat perustivat Groupe de Canalin, taiteen yhteistyörenkaan, jossa myös Ahlqvist toimi pitkään. Ryhmä järjesti myös yhteisnäyttelyitä.
Yksityisnäyttelyitä Sylvi Ahlqvistilla on ollut lähiseuduilta Perniössä vuonna 1988 ja Taalitehtaalla sekä Kemiössä vuonna 1985.
Hänen teoksiaan löytyy myös mm. Inarin kunnan, Rovaniemen maakuntamuseon, Kemin maakuntamuseon ja Perniön museon kokoelmista.
– Syksymmällä osa tästä näyttelystä siirtyy Kemiön kirjastoon, koska sielläkin päin äitini vaikutti.
Lapin vuosilta näyttävimmät työt kuvaavat ruska-aikaa.
Strömmasta Ahlqvist on maalannut vuosina 1965 ja 1967 kaksi samantyyppistä työtä.
– Tuota maisemaa ei enää Strömmassa ole. Se katosi, kun paikalle rakennettiin uusi nostosilta, selvittää Hannu Kelahaara.
Myös öljyvärimaalauksissa esiintyvä punainen mökki jouduttiin purkamaan.
Pikkukanavan silta on päässyt maalaukseen sekä kesä- että talvimaisemassa peräkkäisinä vuosina 80-luvun loppupuolella. Tänä kesänä uudelleen silakkapilkille avattu museosilta on kuvattu kesätunnelmissa.
Öljyvärimaalausten lisäksi näyttelyssä on muutamia puupiirroksia sekä akvarellejä.

Näyttely on esillä 14. elokuuta saakka Perniön lainamakasiinissa.

Jaa artikkeli: