Skip to main content

 Suupielet ylöspäin

Viime päivinä on saatu lunta ja pakkasia. Vanhan ajan talvea, voisi joku sanoa.
Ennusteiden mukaan luminen pakkassää jatkuu ainakin helmikuun alkuun asti, ja tätä lienee kaivattu. Hiihtoladuilla käy melkoinen suihke iltaisin, samoin luistelukentillä. Aivan kuin sateisen ja lauhan syksyn aikana olisi oikein koottu varastoon tarmoa, joka nyt purkautuu: perinteisten talvilajien pariin halutaan, kun niille olot vaan on järjestetty.  

Ja mahdollisuuksia on:  latuja löytyy eri puolilta Saloa, jääkenttiä samoin. Kaupungit eivät ole yksin kiitosta ansainneet, eri puolilla Suomea on myös esimerkiksi urheiluseurojen tai kyläyhdistysten toteuttamia hiihto- ja luistelupaikkoja.  Vain luonnonjäille ei edelleenkään joka paikassa etelässä ole asiaa.  

Joskus jää- ja hiihtokausi on jäänyt kovin lyhyeksi, tänä talvena siitä on saatu nauttia jo ennen joulua.  Jäädytysletkut ja latukoneet on syytä pitää edelleenkin asemissa ja käydä toimeen heti, kun aihetta näyttää olevan eli sääennuste lupaa kylmää. Kysyntää näkyy olevan.   Reipas ilta luistelujäällä tuo varmasti hyvää mieltä ja iloa – ja mikäpä sen tärkeämpää olisikaan. 

Tärkeä opetus

Tässä lehdessä piipahdetaan yhteiskoulun käsityötunnilla seuraamassa, miten oppilaiden käsissä syntyy milloin juhlapukuja, milloin jotain arkisempaa.Kaikista ei tule käsityöharrastajia, mutta yhtä lailla tärkeää on kertoa perusasioista; miten ommellaan nappi tai korjataan ratkennut sauma.  Pienen vian ei tarvitse olla syy heittää vaate roskiin tai kierrätykseen, vaan sille voi helposti hankkia lisää käyttöikää.   Käsityötunti on samalla harkitsevan kuluttamisen opettamista.

Jaa artikkeli: