Skip to main content

Suunnittelu on ammattilaisten ykköskonsti hävikintorjunnassa

Hävikintorjuntaa tämäkin: Mervi Kontio leipoi tiistaina Lehmirannan keittiössä sämpylöitä, joiden taikinaan oli lisätty tähteelle jäänyt raejuusto.

Perniöläiset ravintola-alan yritykset osaavat ottaa ruokahävikin huomioon. Hävikkiviikon tiistaina tehty soittokierros kertoo, ettei yrityksillä juurikaan synny hävikkiä.

Kaikki alkaa suunnittelusta.
–Laskemme kaikki ruoat tarkkaan. Joka aamu tarkastamme, kuinka monta ruokailijaa meille on tulossa ja sitten aamupalaverissa käydään  asiat läpi, kertoo Lehmirannan lomakeskuksen ravitsemuspalveluiden keittiöstä Mervi Kontio.

Kontion mukaan työporukka on tottunut työskentelemään niin, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän. Aamupalalta jääneet vihannekset ja kasvikset on esimerkiksi mahdollista käyttää salaateissa, ja keittojen loput maistuvat hyvin sämpylöissä.

Kyläravintola Terhossa kaikki alkaa hankinnasta.
–Tilaamme sitten vain sen verran tavaraa, kuin menekkiä on, ei mitään hulluja määriä. Tietysti lista on yksinkertainen, eli sekin helpottaa, selventää yrittäjä Laura Lahtinen.
Perniön kirkonkylällä lounasravintola PitoPastantissa yli jäävä ruoka lahjoitetaan kehitysvammaisten asuntolaan.

Tällä viikolla vietettävä Hävikkiviikko pyrkii vaikuttamaan etenkin kuluttajiin, jotta kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrää saataisiin pienennettyä.
Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Kampanjan järjestää Kuluttaja-lehti.

Koko juttu digi-ja printtilehdessä!

Jaa artikkeli: