Skip to main content

Suunnistuksen harjoittelussa ei tarvita aina metsää

Aika näyttää, suunnistaako Saaga Saari jatkossakin. Alkeiskurssille hän tuli äitinsä Iida Varemäen kanssa. Lyhyellä reitillä aikaa kului minuutti ja 38 sekuntia, ilmoittaa Onni Virtasen pyörittämä emit-järjestelmä. Virtanen oli suunnistuksessa viime vuonna 14-vuotiaiden rankingin ykkönen.

Lasten innostaminen uuden harrastuksen pariin pitää tehdä leikin ja tarpeeksi yksinkertaisten tehtävien avulla tutussa ympäristössä. Tämän on hoksannut valtakunnallisestikin menestyksekäs suunnistusseura Angelniemen Ankkurit. Se pyöritti jo viime kaudella viidellä koululla alakouluikäisille suunnattua suunnistuskoulua koulujen pihapiirissä. Nyt mukaan on otettu lisää kouluja. Perniön kirkonkylän koululle luonnollisen linkin tarjosi Anu Reiman, joka toimii sekä koulun opettajana että suunnistuskouluohjaajana Angelniemen Ankkureissa.
– Tulen suunnistusperheestä, olen ollut lapsesta saakka lajissa mukana. Nyt koululle on hankittu emit-välineistöä, ja seuramme on tehnyt koulun pihapiiristä kartan, jota voidaan hyödyntää nyt jo keväällä opetuksessa, kertoo Anu Reiman.

Ankku-hirven alkeiskurssin ensimmäisellä kokoontumiskerralla nähtiin, miten suunnistuksessa käytettävään välineistöön voi tutustua leikin varjolla. Lapset juoksivat muutaman rastin sisältävän reitin leimaten emit-korttejaan ja lopuksi luetuttivat niitä lukulaitteessa. Tulostin printtasi saman tien käytetyn ajan näkyviin.

Reitin selvitti 59 sekunnissa Nella Turunen, jolle harjoituskerta oli kenties liian helppo, hänellä kun on alkamassa jo toinen vuosi suunnistuksen parissa.

Nella Turusen tie kulki alkeiskurssilta Angelniemen Ankkureiden järjestämään Hippo-suunnistuskouluun. Se saattaisi olla luonnollinen tie myös Kirkonkylän koulun alkeiskurssilta intoa löytäneille. Paikallisella Rasti-Perniöllä kun ei ole nuorisotoimintaa.

–  Kymmenisen vuotta sitten jotain kokeiltiin, mutta ei se lähtenyt vetämään. Nuorimmat suunnistajamme ovat noin 30-vuotiaita. Vähän sama on tilanne myös monilla muilla salolaisseuroilla, totesi alkeiskurssia Perniössä avustanut Markku Kaartinen.

 

Kirkonkylän koululla voi tutustua suunnistukseen vielä kahtena keskiviikkona 12.4. ja 19.4. kello 18 alkaen. Harjoitus kestää puolitoista tuntia ja on osallistujille ilmainen.

 

 

Jaa artikkeli: