Vuosia sitten Tenholassa järjestettiin yleisötilaisuus, jonka aiheena oli susi.
Salon ja Raaseporin susireviirin vahvistamisesta tulee kesällä kuluneeksi kymmenen vuotta. Tenholassa tuon jälkeen pidetyssä tilaisuudessa Luken edustaja totesi, että susien ja ihmisten kohtaamisia tulee väistämättä; eteläinen Suomi on maaseudultaankin taajaan asuttua ja metsäalueet pieniä. Susi oli pitkän tauon jälkeen uusi tulokas alueen luonnossa.
Sittemmin kohtaamisia todella on tullut; valtaosa on ollut hamittomia havaintoja, mutta myös kotieläinvahinkoja on kirjattu. Eteläisen Salon alueella vakavin tapaus sattui syksyllä 2023, jolloin susi raateli lampaita Perniön Ylikulmalla.
Nyt havaintojen määrä on lisääntynyt siinä määrin, että Salon kaupunki katsoi parhaaksi järjestää osalle kaupungin alakoululaisista erilliset koulukuljetukset aamuisin. Ratkaisu on voimassa tietyn aikaa.
Susi käy myös keppihevosesta milloin milläkin tarkoitusperillä. Luonnolle susi ei ole uhka, kotieläimelle se voi sitä ollakin. Pelkoa ja huolta esimerkiksi kotieläinten puolesta ei voi väheksyä – saati huolta lasten koulumatkojen turvallisuudesta.
Pelottelu ja lietsonta pitää kuitenkin jättää pois. Erityisesti sosiaalisessa mediassa vaikuttavat muutamat tahot päivystävän lähes tauotta valmiina kommentoimaan jokaiseen susiaiheeseen. Monesti kommentointi on alatyylistä töräyttelyä valtion rakeista ja niin edelleen. Monesti esimerkiksi Luken kanta-arvioihin suhtaudutaan epäillen vain siksi, että arvio on tehty Helsingissä. Kommentit ovat monesti lällättelyä ja ivaamista, joka ei palvele mitään. Esimerkiksi mahdolliset toimenpiteet pitää kuitenkin päättää tutkimustiedon pohjalta, ei susijahtiin mielivien huutamisen perusteella.
Paikallisesti keskustelu on toistaiseksi ollut asiallista ja toivottavasti sellaisena pysyykin.