Skip to main content

Susi raateli lampaita Ylikulmalla, useita kuoli

Petri Myllärinen näyttää, miten karitsaa on raadeltu. Eläin lopetettiin ennen kuvan ottamista.

Perniön Ylikulmalla tapahtui keskiviikon ja torstain välisenä yönä petovahinko, jonka takana oli susi tai useampia.

Lampuri Petri Myllärisellä oli Kivilinnantien vieressä sijaitsevalla laitumella noin 50 eläimen katras; kuolleena löydettiin aamulla ainakin kaksi eläintä ja aamun aikana lopetettiin viisi raadeltua tai itsensä hapoille juossutta eläintä sinä aikana, kun Perniönseudun Lehti oli paikalla.

Aitaukseen ajettuja eläimiä alettiin käydä läpi sen jälkeen, kun laitumelle jääneet, vahingoittuneet eläimet oli lopetettu. Osa eläimistä oli päällisin puolin lähes kunnossa, vain pieni reikä rinnassa paljasti tapahtuneen.
–Siinä on tullut osuma keuhkoon, totesi eläinlääkäri Riikka Nikula eräästä eläimestä, joka piti lopettaa.

Kuolleiden tai lopetettujen eläinten määrä nousi lopulta 13:een.

Myllärinen toteaa, että myös ne lampaat, joiden vammat olisivat paikattavissa, pitää lopettaa, sillä niistä ei enää ole elintarvikekäyttöön.

Petoyhdyshenkilö Pekka Arimaa piti selvänä, että kyseessä on ollut susi, mahdollisesti pentueineen.  Susi opettaa pentujaan saalistamaan loppukesästä alkaen.

Petri Myllärinen sanoo, että sähköaidasta on tultu lankojen yli ja ali.  Varsinaista petoaitaa tällä laitumella ei ole.  Myllärinen siirtää eläimet nyt lähempänä kotiaan olevalle laitumelle, jolla on petoaita, mutta hän toteaa, että senkin susi tarvittaessa ylittää.

–Vahinko tämä on siinäkin mielessä, että tällä laitumella olisi ollut vielä kuukaudeksi eläimille ruokaa, lampuri toteaa.

Petri Myllärisen mukaan lähitalossa oli jo illalla havaittu, että koira karttaa ulos menemistä.

Pekka Arimaa toteaa, että havaintoja susista tulee jatkuvasti.  Perniössä tihentymät ovat nimenomaan Ylikulmalta Kosken ja Kuovilan suuntaan sekä toisaalta Salon ja Perniön välillä Kotaladossa.

Havainnoista ilmoittamisen tärkeyttä korostavat sekä Arimaa että Salon maaseutupalvelupäällikkö Kirsti Lepistö.  Tassu-palvelun kautta kertyy dataa eläinten määristä,  lisäksi maaseutuviranomaisen tekemä vahinkoarvio on välttämätön pohja, kun yrittäjä hakee vahingonkorvausta maa- ja metsätalousministeriöltä.

Pekka Arimaa toteaa, että avoimuuden vastapainoksi kaivataan malttia.

–Jos jostain tulee tieto, että susi on tietyllä pellolla, siellä voi olla kohta useampi ihminen katsomassa ja se nimenomaan totuttaa sutta ihmisiin.

Eläinlääkäri Riikka Nikula tainnuttaa loukkaantuneen karitsan ennen sen lopetust.a

 

Jaa artikkeli: