Skip to main content

Strömmassa kaivettiin esiin tonnikaupalla kylähistoriaa

Magnus Storberg kiipesi pannun päälle.Strömma-Dahlbyn kyläyhdistys kohahduttaa Avoimet Kylät -päivänä massiivisella hyörypannulla. Se on todellinen katseenvangitsija Strömman sillan kupeessa vanhan rantamakasiinin pihalla, vaikka vanhat koneet eivät kiinnostaisi yhtään. 
–Siirsimme tämän kuukausi sitten tien toiselta puolelta vanhalta Strömman sahalta. Höyrypannu on ollut sahalla käytössä vuodesta 1925 aina 50-luvun puoliväliin asti. Saha on ollut merkittävä tällä alueella, joten tämä on iso pala historiaa, kertoo Strömma-Dahlbyn kyläyhdistyksen puheenjohtaja Magnus Storberg. 

Idea höyrypannun siirtoon oli kytenyt jo pitkään yhdistyksen riveissä, mutta vasta nyt se sai konkreettisen päätöksen. –Meille tuli vähän yllätyksenä sen paino. Pannu oli sahalla osittain puiden peittämänä, kun sitä kaivinkoneella sieltä kaivettiin esiin. Vasta sitten sen koko alkoi paljastua.

–Nosturia siinä tarvittiin, sillä se painaa arviolta 8000 kiloa. Matka ei ollut pitkä, mutta sen paino yllätti meidät, kertoo Storberg. 

Kyläyhdistyksen omalla ja kunnan avustuksella toteutetun projektin hintalappu oli 1500 euroa, mutta talkootunteja on tehty paljon. Aidan ulkopuolelle on tulossa infokyltti alueesta, johon on tulossa muun muassa vanhoja kuvia. Yhdestä niistä näkyy, kun höyrypannua tuodaan laivalla sahalle. Sellainen kuva vielä puuttuu mistä näkisimme pannun paikoillaan. Se auttaisi meitä selvittämään pannun toimintaperiaatteita, sanoo Storberg.

Avoimet kylät-tapahtuma 8.6. 
https://avoimetkylat.fi/

Jaa artikkeli: