Skip to main content

Somestako korona-ajan oikeudenjakaja

Keskustelin helsinkiläisrouvan kanssa, joka on ollut kolmisen viikkoa evakossa miehensä kanssa Petun vapaa-ajan asunnollaan. Hän oli syvästi pahoittanut mielensä somessa vellovasta kirjoittelusta, jossa karsastetaan Särkisaloon vapaa-ajan asunnolle tulleita.

Pariskunta viettää muulloinkin eläkeläisaikaansa paljon Petussa, ja nyt korona-aikaan pysyväisluonteisesti. He ovat tarkasti miettineet ja sopineetkin, mitä tehdä terveydenhoidon palveluja tarvitessaan.
He tietävät kuuluvansa riskiryhmään ja toimivat sen mukaisesti. Evakko alkoi ennen hallituksen vetoomusta, jonka mukaan mökeille ei mentäisi terveydenhuollon mahdollisen ylikuormittumisen takia. Uudeltamaalta ei kotvan aikaa saakaan matkustaa mökeille.

Hallituksen vetoomus on ymmärrettävä yleisperiaate ja saattaisi ylivoimaisiin vaikeuksiin pieniä paikkakuntia, jos suuri joukko koronapotilaita joutuisi jäämään paikkakunnalle ja rasittaisi sen terveydenhuoltoa. Viranomaispäätöksiä ja THL:n ohjeita on syytä noudattaa. Riskiryhmien liikkumista kodin ulkopuolelle on kaikkialla vältettävä. On toki luultavaa, että evakkolaiset pyrkisivät sairastamaan vakinaisille paikkakunnilleen, jos siirtyminen on suinkin mahdollista.

Petussa on 150 asuinkiinteistöä, joista tusinassa asutaan vakinaisesti. Muiden kiinteistöjen asukkaista noin kolmannes tulee pääkaupunkiseudulta, kolmannes salonseudulta ja kolmannes Turusta ja muualta Suomesta. Petun ja koko Särkisalon elinkeinot perustuvat suurelta osin vapaa-ajan asumiseen.
Onko somekirjoittelun tavoitteena häätää vapaa-ajan asukkaat pois, saada heidät tuntemaan huonoa omaatuntoa tai vain sanoa, että tässä tilanteessa heillä ei ole moraalista oikeutta heille kuulumattomiin terveydenhoitopalveluihin niin Salossa kuin TYKSissäkään. Tai kertoa heidän olevan tartuttajariski särkisalolaisille.

Ihmisten olosuhteet ja elämäntilanteet ovat yksilöllisiä ja he toimivat harkintansa mukaan ilman, että some-tuomioistuin tykkääjineen vaikuttaisi evakkopäätöksiin.
Itse asiasta voi olla mitä mieltä tahansa, mutta tulee huomata, että syyllistävällä kirjoittelulla pahoitetaan vapaa-ajan asukkaiden mieltä, eikä edistetä särkisalolaisten yhteistä etua.

Heikki Liede
Riskiryhmäläinen
Särkisalon Pettu

Jaa artikkeli: