Skip to main content

Soffalta laineille

Tervepä terve. Toimituksen lounaissalin viikkopainot nostellaan tässä seuraavaksi.  
***
Liika istuminenhan on uusin kansanterveydellinen huolenaihe.  On arvioitu sellaistakin, että istumatyö nostaa kuolemanriskiä viidellätoista prosentilla.
Selittämättä on, miten sitä aiemmasta sadasta prosentista on mahdollista vielä korottaa, mutta hyvähän tämäkin on tietää.

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari uumoili Ylen uutisissa alkuviikolla, että jatkossa saatetaankin arvostaa aivan erilaisia töitä kuin ennen. Vasankari pitää oivallisina niitä hommia, joissa ”paita kastuu ja liikutaan paikasta toiseen”.

Todella, mikäpä sellaisissa hommissa vikana olisikaan.  Kilpapurjehduksessa, siis.

***
Osasyy hyvin- tai pahoinvointiin on tietysti se, mitä ihminen syö. Televisio tuhansine ruokaohjelmineen ei voi olla vaikuttamatta asiaan.

Kotimaisista ruokahössötyksistä suosikkini on Koko Suomi leipoo-niminen pätkä.  Toisin kuin monet ohjelmat, tämä ei ole niinkään pahantahtoinen eikä juonitteleva.  Sitä paitsi on jotenkin lämmittävää katsoa, miten taitaviksi leipureiksi jotkut ovat ihan harrastepohjalta viitsineet opetella.

Saman idean voisi tietysti soveltaa monenlaiseen muuhunkin kilpailuun. Esimerkiksi Koko Suomi huoltaa autonsa- ohjelmassa voisi käyttää jopa samoja repliikkejä.  Kilpailija x toisi esille juuri huoltamansa Corollan, ja tuomari naksuttelisi kielellään merkitsevästi.
– Nyt on kyllä ihan liian vähän nestettä laitettu, ja työn jälki on sottaista.

Maistiaisille eli koeajolle kuitenkin lähdettäisiin ja kohta seuraisi se sama kuin huolettomalla leipurilla kakkuohjelmassa; sankka savu ja hurja käry.

Moni kakku päältä kaunis- sanonta saa toki kirjaimellisen merkityksensä leivontaohjelmassa.
Samaa sanontaa voisi käyttää Koko Suomi remontoi-kilpailussa, jossa mikään ei tietysti olisi vaikeaa, vaan haasteellista.  Sanonnalle tulisi käyttöä, kun kävisi ilmi että kilpailijan y seinä on oivan näköinen, mutta vesieristeen kohdalla onkin seinän sisässä pelkkää pahvia.

Siinä, missä ruokaohjelman voittaja saa pestin huippukeittiössä, olisi kilpailijalle y tiedossa hommia ilmeisesti mistä vaan isosta rakennusyhtiöstä.

***
Linnan juhliakin jo ennakoidaan, vaikka tähän vuoden naurupommiin on aikaa vielä toista kuukautta.

Tänä vuonnahan pakolliset kuviot pyörähdellään Hämeen korvessa eli Tampere-talolla.   Entinen presidenttipari eli Koivistot ilmoittivat jo, että he eivät juhliin enää osallistu, eikä mokomaa tietysti voikaan ikäihmisiltä edellyttää.

Periaatteessahan Tampere on oiva paikka pitää mokomat kalaasit, kun muistamme että samassa kylässä on tehty iät ja ajat Pikku kakkosta monine hahmoineen.
Valmiudet televisiointiin ovat siis varmasti hyvät, kun kaupungissa jo vanhastaan on totuttu kuvaamaan muodottomaksi topattuja tyyppejä, jotka puhuvat vähän hassuja.

***
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: