Skip to main content

Seurakuntakodin myyntiaikeet surettavat särkisalolaisia

Vohveleita syöneet Liisa Troberg ja Rauha Merikanto kauhistelivat mahdollisuutta, ettei seurakuntakodissa voisi enää kokoontua.

Salon seurakunnan Särkisalon alue osallistui toista kertaa lauantain Avoimet kylät -päivään seurakuntakodin avoimien ovien merkeissä. Kun useimmissa kylissä päivän keskiössä olivat vain kahviot, kirpparit ja muu iloinen tekeminen, Särkisalossa mukana oli myös hivenen haikeutta. Seurakunnan kiinteistöstrategiassa vuosille 2024-2027 Särkisalon seurakuntakoti on myyntiin laitettavien kiinteistöjen listalla yhdessä pappilan kanssa. Mitä sitten tehdään, jos tuttu kokoontumispaikka ei olekaan enää käytettävissä?
– No enpä tiedä, mitä sitten jo tätä ei olisi. Olen melkein aina mukana, kun täällä tapahtuu jotain, totesi Rauha Merikanto.

Merikannon lisäksi myös Liisa Troberg on aktiivinen seurakunnan palvelujen käyttäjä, kirkossa käynti mukaan lukien.
– Vain silloin olen pois, kun tyttäreni tulee kylään, hän tuumii.

Naiset söivät lauantaina diakoniatyöryhmän paistamia vohveleita yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Avoimien ovien tarkoitus oli tutustuttaa paikalliset taloon, josta löytyy laajemman kokoontumistilan lisäksi esimerkiksi keittiö ja hiljainen huone. Lastenohjaaja Eija Korpi esitteli yhdessä huoneessa Tarinamatto – konseptia, jonka kautta voi esimerkiksi pohtia, mitä odottaa tulevaisuudelta.

Merikanto ja Troberg kuuluvat kylän varttuneempaan väkeen, mutta seurakunnan alueena Särkisalo erottuu etenkin vahvasta panostuksesta lapsiin. Kun 1.-2.-luokkalaisia ei ollut viereisellä koululla aikanaan tarpeeksi kunnallisen iltapäivätoiminnan järjestämiseen, seurakunta halusi ottaa järjestelyvastuun itselleen. Samalla toivotettiin tervetulleeksi myös tätä vanhemmat alakoululaiset. “Iltapäiväolkkari” on maksullinen, mutta perheet ovat ottaneet toiminnan omakseen. Kun tähän lisätään vielä päiväkerhot ja perhekerhot, lapsille seurakunnalla on paljon tarjottavaa.
– Onhan se surullista Särkisalolle, jos tämä talo ei olisi enää käytössä. Tämä on tosi monipuolinen ja ihana talo, varsinkin tuo lasten puoli ja hyvä piha-alue. Meillä voi olla ihmisiä suhteessa vähemmän, mutta tällä väkimäärällä olemme todella aktiivisia. Toisaalta meidän luottamushenkilöiden täytyy myös katsoa kokonaisuutta ja hakea yhteistä näkemystä, totesi särkisalolainen kirkkovaltuutettu Maija Butters.

Lastenohjaaja Eija Korpi esitteli kirkkovaltuutettu Maija Buttersille seurakuntakodin tilaa, johon on rakennettu Tampereen seurakuntayhtymän ideoima Tarinamatto.

Särkisalokoti ja Särkisalon pappila eivät kuitenkaan vielä ole myynnissä. Tilannetta arvioidaan uudelleen syksyllä.
– Nyt pitäisi löytää korvaavat tilat toiminnalle. Täällä vaikuttaa siltä, että koulu olisi ainoa mahdollinen paikka, mutta onko se lopulta mahdollinen? Sitten tietysti tulee vuokramenoja myös, jos muualla toimitaan, huomautti monissa seurakunnan toimielimissä vaikuttava Päivi Vigg.

Luottamushenkilöt ovat Viggin mukaan yrittäneet katsoa, että omia tiloja jäisi lopulta tasaisesti eri puolille seurakuntaa.

– Särkisalon seurakuntakoti on yksi parhaassa kunnossa olevista seurakuntataloista. Lämmitystapakin on edullinen maalämpö. Rakennuksista luopumiset ovat hyvin pitkälti tunneasioita, mutta pitää nähdä myös talouden kokonaisuus. Eihän meillä olisi kuuttatoista kirkkoakaan, jos nyt alkaisimme seurakuntaa perustaa, mainitsi Päivi Vigg.

 

Jaa artikkeli: