Skip to main content

Käsillä on aika, jolloin elävää tulta käytetään paljon tuomaan tunnelmaa ja piristämään. Monessa talossa viritellään harva se ilta takkatulet, ikkunalle pannaan palamaan kynttilä ja pihalle ehkä vielä jokunen ulkotuli.
Olkoon tulesta miten paljon iloa hyvänsä, sen kanssa  on pelattava varovasti.  Venäjän tuhoisa yökerhopalo osoitti, että palo leviää käsittämättömän nopeasti.
Koti voi olla yhtä altis pahalle palolle kuin ravintolakin. Muistutusta ei tarvitse hakea Naantalia kauempaa.
Ilmeisesti puolivahingossa näytettiin televisiossa esimerkki siitä, miten ohimennen suuri tuho voi päästä alulleen.  Hauskat kotivideot- ohjelmassa esitetyssä videossa kaasuhellalle unohtunut lehti syttyi hetkessä tuleen, kun naapuripoltin sytytettiin. Lattialle huitaistu lehti saatiin sillä kerralla sammumaan, mutta yhtä lailla liekit olisivat voineet hypätä seuraavaan palavaan paikkaan, jonka jälkeen hätä olisi ollut tosi.  Hauskaa videosta ei saa millään, mutta opettavaisen kyllä.  
Miksipä ei asian eteen voisi kotonaan tehdä jotain jo tänään. Yksinkertaisimmillaan asian hyväksi voi tehdä jotain esimerkiksi vilkaisemalla, onko parvekynttilä varmasti oikeanlaisella paikalla, voisiko ulkotulen ensi kerralla pistää vähän turvallisempaan paikkaan, entä miten on palovaroittimen laita. Vähintään sammutuspeitteen tulisi kuulua joka asuntoon itsestäänselvyytenä.
Kynttilöitä ja roihuja poltettakoon mielin määrin, mutta  kaiken aikaa enemmän ihmisiä suojelemaan pyrkivässä yhteiskunnassa tulen voima on sama kuin vuosituhansien ajan on ollut.
Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Hyvä renki pysyy rengin saappaissa loppupeleissä varsin pienellä muistamisella.

Hyvä alku

Maailman katseet ovat kiinnittyneet parhaillaan Kööpenhaminaan, missä yritetään sovitella yhteen lukemattomien eri tahojen intressejä, jotta kansainvälinen ilmastosopimus syntyisi.
Paikallisella tasolla tapahtui pieni nytkähdys eteenpäin, kun Salon valtuusto otti tavoitteekseen edes selvittää kaupungin nykyisen päästötason ja asettaa tavoitteet vuodelle 2012.
Kööpenhamina on vasta hyvä alku, jos siellä saadaan nimet papereihin myös viimeksi Kioton sopimuksesta pois jääneiltä Kiinalta ja Yhdysvalloilta.   Sen jälkeen alkaa totinen puurtaminen. 
Rikkaassa Suomessa ja vauraassa Salossa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä siinä, että päästötasoon puututaan.  
Siihen sitten kuluukin aikaa, että samaa toteutetaan joka pienessä kiinalaiskaupungissakin.

Jaa artikkeli: