Historia opettaa tulevaisuutta varten. Perniön yhteiskoulun seitsemäsluokkalaiset ovat paneutuneet talven ajan kestävään ruokailuun monelta kantilta: ruokaa on tutkittu niin esimerkiksi uskonnon tunneilla, samoin äidinkielen ja maantieteen ja kuvataiteenkin valossa.Ja opittu on: Sara Lehmusharju, Siiri Heiskanen, Samuli Kaartinen ja Eetu Luukkanen kertovat, että esimerkiksi alussa mainittu historia opetti sen, että vuosisatoja sitten on syöty se, mikä saatavilla on ja ruoka on ollut usein hyvin läheltä tullutta.
Taustalla on uusi opetussuunnitelma, joka edellyttää monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Kapulakielinen termi tarkoittaa sitä, että yhtä aihetta käsitellään eri oppiaineiden tunneilla. Tiistaina ryhmien esityksiä aiheesta katsottiin porukalla ja eräs työ opetti senkin, että aikoinaan käytettiin eläimestä tehokkaasti kaikki turvasta häntään, ei vain fileitä.
Keskeistä on se, että jotain tunneista on siirtynyt arkeen. Esimerkiksi Siiri Heiskanen kertoo pitäneensä itselleen kasvisruokahaasteen: hän söi koulussa tietyn aikaa kasvisvaihtoehtoa.
–Ja meillä kotona on kokeiltu erilaisia kasvistuotteita, hän kertoo.
Muitakin arjen valintoja on tehty: Sara Lehmusharju nostaa kotoa esiin lajittelun ja kierrätyksen ja Samuli Kaartinen vielä erikseen muovinkierrätyksen.
–Se on kyllä harmittanut, että Perniössä ei ole muovinkeräyspistettä vaan vanhemmat ovat kuskanneet jätteitä Saloon. Sen on huomannut, että muovijätettä tulee tosi paljon.
Eetu Luukkanen taas nostaa esille hyvän tavaran pitkän käyttöiän:
–Esimerkiksi pienemmät sisarukset voivat käyttää isommilta jääviä vaatteita tai ne voi antaa vaikka serkuille.